Home » Cum să faci orice » Cum să alegi cel mai bun tapet autoadeziv pentru casa ta

Cum să alegi cel mai bun tapet autoadeziv pentru casa ta

Pană Emanuela / 23.08.2021, 09:26
Cum să alegi cel mai bun tapet autoadeziv pentru casa ta

De-a lungul istoriei, puține elemente decorative au depins de capriciile vremurilor așa cum s-a întâmplat cu tapetul. Acest finisaj pentru pereți a avut multe momente de glorie, bucurându-se de o mare popularitate, dar și perioade în care detractorii său i-au imputat faptul că este prea chicios. Că hărțuiește pur și simpu privirea și face ca orice spațiu să arate aglomerat. Dacă te numeri printre persoanele cărora le place tapetul în amenajările interioare, te invităm să parcurgi acest articol pentru a afla cum îl alegi pe cel mai bun pentru casa ta.

Cum alegi cel mai bun tapet pentru casa ta

Ca orice altă piesă din compoziția unui decor, tapetul are un efect important asupra rezultatului final, dar și asupra atmosferei din locuință. Întrucât acest finisaj este aplicat pe suprafața generoasă a pereților, impactul vizual este unul major și, prin urmare, trebuie să ne asigurăm că am facut cea mai bună alegere pentru locuința noastră.

Alegerea tapetului trebuie făcută în funcție de mai mulți factori, iar primul de care e musai să ținem cont este dimensiunea camerei. Astfel, dacă vorbim despre o încăpere mică, este indicat să alegem un tapet luminos, monocromatic, cu model discret, ori cu dungi verticale. Dacă avem de-a face cu o cameră de dimensiuni mari, atunci putem alege și un tapet ceva mai „încărcat“.

Un alt factor de care trebuie să ținem cont în alegerea unui tapet potrivit este destinația camerei. Pentru băi și bucătării vom alege un tapet lavabil. Alte criterii după care ne vom ghida în alegerea tapetului sunt: stilul camerei (modern, clasic, etc.), mobilierul din încăpere, luminozitatea, designul interior și decorațiunile folosite, și mai ales preferințele personale. Bineînțeles, gusturile variază de la o persoană la alta.

Cât despre cei care au criticat de-a lungul timpului acest element de design, nu ne-ar surpinde să descoperim că nu au întâlnit decât decoruri realizate în grabă, fără gust și rafinament, în care moda sau capriciile au jucat un rol mai important decât particularitățile spațiilor cu pricina.

Citește și: Cum și-a decorat un bărbat casa de Halloween. Vecinii au rămas șocați. Imagini terifiante

Tipuri de tapet în funcție de material

După cum subliniam și mai sus, tapetul este un element de design care poate tranforma complet o încăpere, dictând atmosfera mai eficient decât piesele de mobilier. Altfel spus, montatul tapetului pe pereți reprezintă o declarație de stil. O cameră decorată și mobilată minimalist se poate remarca prin tapetul potrivit.

Cum alegi cel mai potrivit tapet pentru casa ta
Cum alegi cel mai potrivit tapet pentru casa ta

Este important de menționat că nu contează numai designul, ci și materialul din care este confecționat tapetul, de care va depinde rezistența în timp a acestuia pe perete. În funcție de materialul din care sunt realizate, există 5 tipuri de tapet, după cum urmează:

  1. Tapetul din hârtie – este cel mai popular și se găsește într-o varietate de modele. Totodată, este și cel mai ieftin tip de tapet. Există atât variante de tapet din hârtie autocolantă, cât și unele care se lipesc cu ajutorul unui adeziv special.
  2. Tapetul din vinil – acest tip de tapet vine pe un suport textil tratat impermeabil și este durabil în timp și ușor de curățat cu apă și detergent. Este rezistent la umiditate, astfel că poate fi folosit în absolut orice cameră.
  3. Tapetul textil – are un aspect luxos și oferă o acustică bună camerei, lăsând, totodată, peretele să respire. Se recomandă în spațiile largi, cu pereți înalți.
  4. Tapetul din mătase – acest tapet reprezintă un sortiment premium, fiind foarte pretențios și foarte costisitor. În schimb, oferă un aspect elegant încăperii și are o bună rezistență în timp. Se recomandă ca acesta să fie ales de un designer de interior.
  5. Tapetul din fibre naturale (lemn, rafie, plută, pânză de sac, etc.) – lasă peretele să respire, are un aspect plăcut, însă necesită o îngrijire specială și se degradează rapid în condiții de umiditate.