Home » Cum să faci orice » Cum să cureți oalele arse. 4 metode și soluții cu produse banale pe care le ai la îndemână în casă

Cum să cureți oalele arse. 4 metode și soluții cu produse banale pe care le ai la îndemână în casă

Alexandru Cazacu / 08.02.2022, 09:53
Cum să cureți oalele arse. 4 metode și soluții cu produse banale pe care le ai la îndemână în casă

Din neatenție sau din diferite alte motive ne putem trezi cu o oală arsă, iar acest lucru se poate întâmpla chiar și celor mai mari bucătari. Vestea bună este că există câteva metode și soluții cu ajutorul cărora putem curăța oalele uitate prea mult timp pe foc. Vom avea nevoie de doar câteva produse banale pe care majoritatea gospodinelor le au la îndemână. Află în rândurile de mai jos cum să cureți oalele arse.

Cum cureți oalele arse. Metode și soluții eficiente

Înainte de a trece la fapte, trebuie să ținem cont de materialul din care este făcută oala pe care urmează să o curățăm. Spunem asta deoarece putem deteriora vasul respectiv dacă folosim un burete de sârmă rigid care îl poate zgâria.

Așa că este bine să începem cu cea mai blândă soluție posibilă și să alegem pentru frecat ceva mai rigid doar dacă este necesar. Iată cum poți să cureți oalele arse cu produse banale pe care le găsim în majoritatea bucătăriilor.

Oțet și bicarbonat de sodiu

Multe gospodine folosesc oțetul la curățare, însă în combinație cu bicarbonat de sodiu, devine o soluție de curățare foarte eficientă. Cum să cureți oalele arse cu oțet și bicarbonat de sodiu? Ei bine, trebuie doar să urmezi pașii de mai mai jos.

Mai întâi, punem apă în oală, asigurându-ne că am acoperit toată suprafața arsă. Adăugăm apoi oțet și aprindem focul. Când apa a ajuns la punctul de fierbere, stingem focul și luăm vasul de pe aragaz. Lăsăm apoi apa să se răcească în oală până când ajunge la temperatura camerei, după care o vărsăm.

Acum, cât pereții vasului sunt încă umezi vom face o pastă din oțet și 2 linguri de bicarbonat de sodiu pe care o vom aplica pe suprafața arsă, lăsăm să acționeze câteva minute, iar apoi frecăm cu un burete.

Cum să cureți oalele arse cu ajutorul lămâilor

La fel ca și oțetul, acidul citric din lămâi ajută la curățarea oalelor arse, dar fără mirosul înțepător. Mai întâi, tăiem 2-3 lămâi în sferturi sau felii groase și le așezăm pe fundului oalei. Apoi, adăugați apă cât să acopere toată zona pârjolită și o aducem la punctul de fierbere pe aragaz. Veți observa particulele de mâncare arsă dezlipindu-se de pe fundul vasului.

Când apa dă în clocot, luăm oala de pe foc și lăsăm să se înmoaie până când apa ajunge la temperatura camerei. Aruncăm apa și bucățile de lămâie, apoi curățăm ușor murdăria rămasă cu un burete moale.

Cum să cureți oalele arse
Cum să cureți oalele arse

Folosește cola pentru a curăța oalele arse

Poate părea incredibil, însă celebra bătură răcoritoare ne poate ajuta să curățăm oalele arse. Mai exact, vom turna o sticlă de cola în vasul pe care dorim să îl curățăm. Apoi, aprindem focul și lăsăm sucul până când începe să fiarbă.

Când lichidul a dat în clocot, stingem focul și luăm oala de pe foc. Lăsăm câteva minute să se răcească, apoi vărsăm cola din oală și frecăm suprafața arsă cu un burete de curățat.

Cum să cureți oalele arse folosind sare

Fără doar și poate, nu există locuință în care să nu găsim sare. Pe lângă faptul că dă gust preparatelor, sarea poate fi folosită și pentru a curăța o oală arsă. Pentru a face acest lucru vom pune în oala arsă 2-3 linguri mari de sare și puțină apă caldă, iar apoi vom freca oala cu un burete moale (repetă procesul dacă este nevoie).