Home » Cum să faci orice » Cum se păstrează corect ceapa pe timp de iarnă. Soluții și recomandări prețioase, în funcție de locul în care se depozitează

Cum se păstrează corect ceapa pe timp de iarnă. Soluții și recomandări prețioase, în funcție de locul în care se depozitează

Alexandru Cazacu / 14.12.2021, 10:03
Cum se păstrează corect ceapa pe timp de iarnă. Soluții și recomandări prețioase, în funcție de locul în care se depozitează

Ceapa este folosită în bucătărie încă din cele mai vechi timpuri, fiind apreciată atât pentru gustul desăvârșit pe care îl dă diverselor preparate, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Chiar și în zilele noastre ceapa nu lipsește din gastronomie. Iată că iarna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar noi vă vom spune în următoarele rânduri cum se păstrează corect ceapa pe perioada sezonului rece. Aceste metode sunt simple și foarte eficiente.

Cum să păstrezi ceapa pe timp de iarnă

După cum spuneam, ceapa se numără printre cele mai apreciate legume, fiind perfectă pentru atunci când vrem să dăm un plus de savoare mâncării. Deși este folosită în extrem de multe preparate, ceapa poate fi consumată și ca atare, iar vârstnicele de pe la sate încă o mai utilizează ca leac pentru diferite afecțiuni. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se păstrează ceapa pe timp de iarnă.

Una dintre cele mai utilizate metode de păstrare a cepei este împletitura franțuzească. Cum trebuie să procedezi? În primul rând trebuie să te asiguri că ceapa este uscată. Așadar, pune ceapa la uscat cu tot cu cozi într-o încăpere aerisită și las-o până când nu se mai vede culoarea verde aproape deloc. Cu toate acestea, este recomandat să nu fie nici chiar foarte uscată, deoarece va fi mai greu de împletit, iar cozile se pot rupe.

Este important să menționăm faptul că, pentru această metodă trebuie să folosim trei sfori pentru a întări împletitura. Așadar, adăugăm câte o ceapă de fiecare dată când trecem cu degetul peste fir, la fel ca la o împletitură obișnuită. După ce am terminat de împletit ceapa, agățăm legăturile într-un loc bine aerisit.

Cum se păstrează ceapa pe timp de iarnă
Cum se păstrează ceapa pe perioada sezonului rece

Metode de păstrare a cepei pe timp de iarnă

De asemenea, ceapa poate fi păstrată și în dresuri subțiri. Mai întâi, ne vom asigura că toată ceapa este sănătoasă, nu este încolțită sau moale și nu prezintă pete de negreală. După ce am verificat toate aceste aspecte, luăm o pereche de dresuri noi și tăiem picioarele. Acum, punem o ceapă în locul unde intră vârful piciorului, după care face un nod. Ei bine, continuăm în acest fel până când terminăm toată ceapa. S-ar putea să avem nevoie de mai multe dresuri, dacă cantitatea de ceapă este mare.

Precum și la metoda de împletire, vom atârna dresurile într-un loc uscat, aerisit și rece, unde ceapa nu va încolți. Când avem nevoie de aceste legume, tot ce trebuie să facem este să facem o tăietură mică în dreptul fiecărei cepe și să o scoatem.

Depozitarea și păstrarea cepei în perioada sezonului rece

Dacă nu ești încă convins de metodele de mai sus, poți să depozitezi ceapa într-o pivniță uscată, curată și aerisită. Pentru a face acest lucru poți folosi coșuri împletite, cutii cu găuri, lădițe sau saci de plasă.

Cu toate acestea, va trebui să verifici ceapa periodic. În cazul în care găsești unele stricate, acestea trebuie neapărat scoase și aruncate. În caz contrar se vor îmbolnăvi și celelalte legume. Totodată, trebuie să te asiguri că temperatura din încăperea respectivă nu este foarte ridicată, pentru că ceapa va încolți.