Toate gospodinele pricepute folosesc verdețuri atunci când gătesc, datorită aromei deosebite pe care acestea o dau mâncării. Ei bine, iată că am intrat deja în iarnă, iar verdeață proaspătă este din ce în ce mai rară prin grădini sau la tarabele din piețe. Așadar, noi vă vom spune cum se păstrează corect verdețurile pentru iarnă. Iată tot ceea ce trebuie să știi din acest punct de vedere.
În ceea ce privește conservarea verdețurilor, ei bine, există mai multe modalități prin care putem face acest lucru, după placul fiecăruia dintre noi. Însă, există și câteva detalii importante pe care trebuie neapărat să le avem în vedere. Haideți să vedem care sunt acestea.
Evident, una dintre cele mai simple și mai populare metode de a păstra verdeața pentru sezonul rece este congelarea acesteia. În cazul în care alegi această variantă și vrei să pui buchețele întregi, verdeața trebuie aleasă și spălată mai întâi, iar apoi pusă în pungi la congelator.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cu toate acestea, dacă punem mai multe fire în aceeași pungă, verdețurile respective își pot pierde din aromă atunci când sunt desfăcute. În această situație, există o altă metodă de congelare, însă această necesită mai multă muncă, dar este extrem de eficientă.
Mai exact, verdeața se alege, se spală și se toacă mărunt. Apoi, le vom îndesa în forme pentru cuburi de gheață, peste care turnăm puțină apă și le punem în congelator. După ce verdețurile au înghețat, le scoatem din forme și le transferăm în pungi mai mari, pe care le vom păstra în congelator.
De asemenea, multe gospodine aleg să păstreze verdeața pentru iarnă în borcane, cu sare. Așadar, după ce spălăm bine zarzavaturile, le tocăm și așezăm în borcan, alternând un strat de verdeață cu unul de sare. Pentru această metodă nu trebuie să folosim sare iodată, deoarece zarzavatul se va înmuia. Sarea trebuie să fie grunjoasă, precum cea pe care o folosim la murături.
O altă metodă foarte cunoscută de păstrare a verdețurilor pe timpul iernii este uscarea acestora. Ba chiar mai mult de atât, putem folosi această metodă pentru mai multe tipuri de verdeață, cum ar fi frunzele de țelină, tarhonul, cimbrul și lista poate continua.
Pentru această metodă, frunzele trebuie așezate la uscat în locuri unde nu intre praful și umiditatea. Totodată, frunzele trebuie întinse pe ziare, cât mai răsfirate. Dacă nu ai destul loc pentru a le întinde corespunzător, poți să le pui într-un sac pentru ceapă pe care să-l scuturi din când în când. După ce verdețurile s-au uscat complet le vom muta în pungi de hârtie, borcane de sticlă sau diferite recipiente în care nu poate pătrunde umiditatea.
Acestea fiind spuse, indiferent de varianta de păstrare a verdețurilor pe care o alegem, cert este faptul că ele își vor păstra aromele minunate pe tot parcursul sezonului rece.