Home » Cum să faci orice » Cum se prepară pateul de casă. Rețetă și ingrediente specifice

Cum se prepară pateul de casă. Rețetă și ingrediente specifice

Ileana Mladinoiu / 19.10.2021, 10:14
Cum se prepară pateul de casă. Rețetă și ingrediente specifice

Pateul se încadrează la categoria gustări. Menite să deschidă apetitul și să pregătească o bună digestie, gustările se servesc înainte de masă, înainte de băuturi tari (țuică, vodcă, mastică etc.). Pentru a-și îndeplini rolul de stimulent al secrețiilor gastrice, gustările trebuie să aibă un aspect atrăgător, să fie gustoase și aromate și să aibă un volum mic.

Istoria pateului

Printre gustările reci se poate găsi și pateul făcut din ficat de pasăre, de pește ori din ficat de porc sau, de ce nu, din legume. Preparat acasă la tine, acest fel de aperitiv devenit foarte popular, care, în realitate, este o pastă amestecată cu condimente, îți va excita papilele gustative.

Potrivit legendei, un bucătar din Normandia ar fi inventat la Strasbourg pateul de ficat de gâscă prin 1975. În același timp, Franța și Germania luptă pentru titlul de inventatori ai ficatului, chiar și Roma antică.

Lăsăm deoparte istoria pateului, pentru a propune rețeta pateului de ficat în aspic care s-ar putea să vă stârnească curiozitatea.

Pateu de casă
Pateu de casă

Cum se prepară pateul de casă. Mod de preparare și ingrediente

Pate de ficat de pasăre în aspic

Rețetă pateu de casă. Ingrediente

  • 450 g de ficat de pasăre;
  • 1 morcov;
  • 1 pătrunjel;
  • 1 ceapă mare;
  • 100 g de slănină tăiată în bucățele;
  • 2 gălbenușuri bine fierte;
  • 250 g de unt sau margarină;
  • sare, piper
  • 300 ml de vin;
  • 500 g de aspic

Rețetă pateu de casă. Mod de preparare

Se pun la fiert morcovul, ceapa și pătrunjelul, slănina, vinul, sarea și piperul cu o ceașcă de apă. Se lasă la fiert până se înmoaie zarzavatul, adăugându-se din când în când apă, în cazul în care aceasta scade.

Se pune ficatul și se lasă la fiert 5-6 minute, apoi se trece prin sită de două, trei ori împreună cu gălbenușurile până se obține o pasta fină care se amestecă cu untul făcut spumă.

Compoziția obținută se presează într-o formă udată în prealabil. Se servește fie cu garnitură de aspic, fie învelit în aspic.

În primul caz, pateul de ficat se așează pe un platou decorat cu castraveciori murați, albuș fiert, pătrunjel verde, gogoșari sau măsline tăiate în feliuțe și cuburi mici de spic.

Pate din ficat de porc în baie de aburi

Ingrediente specifice:

  • 450 de g de ficat de porc;
  • 1 ceapă;
  • 300 g de slănină;
  • 5 ouă fierte tari;
  • pătrunjel;
  • sare piper, boia de ardei;
  • 500 g de aspic

Mod de preparare

Ceapa se rade și se înăbușă într-o cratiță cu slănina tăiată bucățele. Când începe să se îngălbenească, se ridică de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se trece prin mașina de tocat împreună cu ficatul.

Se amestecă apoi cu gălbenușurile trecute prin sită, pătrunjelul verde tocat mărunt, un vârf de linguriță de boia și ardei. Se sărează și se piperează. Se amestecă bine compoziția și se pune la fiert în baie de aburi circa o oră. Se lasă să se răcească, apoi se poate servi înconjurat de cuburi mici de aspic.

Ca bonus-preparare aspic rapid

6 lingurițe de gelatină se înmoaie în 200 ml de apă rece, amestecând din când în când. În apa clocotită se pun 4 lingurițe concentrat de supă, se fierbe 5 minute, se adaugă 100 ml de vin și se dă deoparte să se răcească. Când s-a răcit, se strecoară și se adaugă gelatina muiată, mestecând până se răcește. Opțional, se poate pune usturoi pisat (o căpățână).