Home » Cum să faci orice » Rețetă de varză a la Cluj. Cum se prepară și ce fel carne îți trebuie

Rețetă de varză a la Cluj. Cum se prepară și ce fel carne îți trebuie

Manolică Anca / 17.04.2021, 09:49
Rețetă de varză a la Cluj. Cum se prepară și ce fel carne îți trebuie

Varza a la Cluj este un preparat tradiţional de mâncare, cu specific ardealenesc, pe care orice gospodină ar trebui să îl prepare măcar o dată. Este absolut delicios! Iată cum faci, pas cu pas, o rețetă de varză a la Cluj.

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj, foarte delicioasă și sățioasă este un preparat tipic Clujului, cu o istorie destul de veche. Se pare că aceasta a fost descoperită de către Lucaks Jozsef, iar in anul 1965 a aparut pentru prima data într-o carte de bucate, fiind numită „varza în mod clujean”. Varza se bucura de popularitate încă de pe atunci în rândul ardelenilor, căpătând denumirea de „blazonul Transilvaniei”.

Această rețetă își are originile în Șumuleu Ciuc, orașul în care există o mănăstire franciscană, unde unul dintre călugarii de acolo a creat această minunată rețetă cu varză. Jozsef Lucaks mai spune ca acest preparat era răspândit în perioada Evului Mediu, în bucătăriile țăranilor.

Rețetă de varză a la Cluj

Este un preparat foarte delicios şi se face și foarte repede. În 50 de minute vei putea deja savua preparatul. Iată cum faci, pas cu pas, această rețetă de varză a la Cluj.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată, amestec de vită și porc
  • 750 g de varză murată tăiată mărunt
  • 150 g de orez
  • 100 ml de bulion de roșii
  • 100 g de smântână
  • două cepe
  • ulei
  • sare, piper
Varza a la Cluj este un preparat foarte rapid de făcut
Varza a la Cluj este un preparat foarte rapid de făcut

Mod de preparare

Încă de la început este important de menționat că rețeta de varză a la Cluj se poate face atât cu varză murată (cel mai des), cât și cu varză dulce. Totul ține de gustul fiecăruia.

Pentru început se pregătește varza. Se desfac foile murate de varză, se spală bine pentru a a mai scăpa de sare și se taie fideluță, fâșii subțiri. Între timp, se poate pune și orezul la fiert cu puțină sare. După ce este aproape fiert, se strecoară și se lasă deoparte.

Mai apoi, se curăță cepele, se taie mărunt și se pun la călit în puțin ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea, se condimentează cu sare și piper, după care se amestecă bine și se lasă la gătit, până aceasta își schimbă culoarea. Se stinge focul și se adaugă orezul, după care se omogenizează foarte bine. Pentru cei cărora le place cimbru, pot adăuga și puțin cimbru tocat.

Se unge un vas de yena și se adaugă un strat de varză. Se stropește cu suc de roșii, se adaugă jumătate din carnea tocată, se presară din nou puțin suc de roșii, se pune un alt strat de varză, suc de roșii și restul de carne. Deasupra, se pune ultimul strat de varză peste care se toarna și restul de suc de roșii.

Se dă la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se scoate, se toarnă smântâna, apoi preparatul se mai dă la cuptor pentru încă aproximativ 10 minute. După ce este gata, se scoate și se lasă puțin la răcit, iar apoi este numai bun de degustat!

Spor în bucătărie și poftă bună!