Home » Cum să faci orice » Slănină fiartă în zeamă de varză. Rețeta tradițională care nu trebuie să lipsească de pe masă de sărbători. Ingrediente și mod de preparare

Slănină fiartă în zeamă de varză. Rețeta tradițională care nu trebuie să lipsească de pe masă de sărbători. Ingrediente și mod de preparare

Alexandru Cazacu / 14.12.2021, 11:05
Slănină fiartă în zeamă de varză. Rețeta tradițională care nu trebuie să lipsească de pe masă de sărbători. Ingrediente și mod de preparare

Mulți dintre noi ne aducem aminte cu drag de mesele de Crăciun pregătite de bunicii noștri. Cu siguranță, printre preparatele principale se afla și slănina fiartă în zeamă de varză. În acest context, noi îți vom prezenta astăzi o rețetă tradițională de slănină cu boia și usturoi. Deși mulți dintre români o prepară iarna, înainte de sărbători, putem face slănină fiartă în zeamă de varză oricând avem poftă de acest preparat delicios și sățios.

Rețetă tradițională de slănină fiartă în zeamă de varză

Rețeta din rândurile următoare este una tradițională românească și putem folosi slănină, gușă sau piept de porc. Acest mod de preparare a slăninii este foarte ușor, însă rezultatul este demn de un adevărat expert în arta culinară. Tot ce trebuie să faci este să urmezi cu atenție pașii de mai jos. Iată cum se face slănina fiartă în zeamă de varză murată și care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru un preparat extraordinar.

Ingrediente:

  • 800 g slănină de porc (poate fi și piept sau gușă)
  • 3 linguri boia (afumată, dulce, picantă sau chiar combinată)
  • 3 foi de dafin
  • piper boabe
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 litri moare de varză
  • 1 lingură ulei
  • sare.

Mod de preparare

Este important să menționăm faptul că slănina fiartă în zeama de varză își pierde din grăsime, devine fragedă și capătă o aromă incredibilă. Așadar, pentru început vom tăia slănina în bucăți cât de mari dorim. Într-o oală încăpătoare punem cei 2 litri de moare (zeamă de varză) la fiert. Adăugăm în vas foile de dafin, 4-5 căței de usturoi zdrobiți, piperul și cimbrul și lăsăm totul să fiarbă.

Când zeama dă în clocot, adăugăm în oală și bucățile de slănină și le lăsăm să fiarbă împreună cu condimentele pentru aproximativ 40 de minute, la foc mic spre mediu. Cu toate acestea, timpul de fierbere poate fi diferit în funcție de grosimea bucăților de slănină. Așa că este recomandat să verificăm slănina cu o furculiță după jumătate de oră de fiert. Dacă aceasta intră ușor, înseamnă că slănina este fiartă și putem opri focul.

Slănina fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Slănina fiartă în zeamă de varză. Preparatul tradițional care nu lipsește de pe mesele de Crăciun

După ce ne-am asigurat că bucățile de slănină sunt fierte, le scoatem din zeamă și le așezăm între două tocătoare de lemn, iar peste cel de deasupra punem o greutate. De ce facem acest lucru? Ei bine, astfel se va scurge surplusul de zeamă din slănină. Lăsăm apoi slănina să se răcească.

Între timp, zdrobim într-un bol cățeii de usturoi care ne-au rămas, adăugăm o linguriță de ulei și un praf de sare și facem o pastă. Când bucățile de slănină s-au răcit, le ungem cu pasta de usturoi și le dăm la rece pentru cel puțin două ore. După ce s-a scurs acest timp, pudrăm slănina fiartă în zeamă de varză cu boia. După cum am menționat și anterior, putem folosi atât boia dulce, iute sau afumată, cât și o combinație dintre cele trei tipuri. Cantitatea de boia diferă în funcție de gustul fiecăruia, așa că punem cât dorim.