Home » Din București » Indicele calității aerului în București, luni, 24 mai 2021. Zona din Capitală cu cifre îngrijorătoare

Indicele calității aerului în București, luni, 24 mai 2021. Zona din Capitală cu cifre îngrijorătoare

Manolică Anca / 24.05.2021, 08:26
Indicele calității aerului în București, luni, 24 mai 2021. Zona din Capitală cu cifre îngrijorătoare

Indicele calității aerului în București, luni, 24 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Care este cea mai poluată zonă în această dimineață.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 24 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului respirat. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Luni, 24 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel mediu, spre scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Precum și în ultimele zile, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Luni, 24 mai, ora 8:00 aceasta este a doua zonă cu cel mai ridicat indice de poluare, 56. Ceva mai bine se respiră în zonele Expoziției și Mihalache, unde nivelul de poluare este unul scăzut, indicele fiind de 15, respectiv 20.

Sector 2 – În acest sector se respiră bine în această dimineață, indicele fiind unul foarte scăzut. Astfel, în zona Universitate, indicele este 11, în Pantelimon, 18, iar în zona Doamna Ghica, 23. Cu toate acestea, zona Baicului astăzi arată cel mai ridicat nivel de poluare, cu indicele 66.

Sector 3  – Cel mai mic nivel de poluare se regăsește la stația Fizicienilor, indicele fiind 19. Pe de altă parte, zona cea mai poluată din acest sector este Pallady, unde indicele calității aerului arată 46.

Sector 4 – Ca de obicei, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone în ceea ce privește calitatea aerului respirat, indicele de astăzi fiind 8, cel mai mic din București.

Sector 5 – Și în acest sector nivelul de poluare este unul scăzut luni, 24 mai 2021. Mai exact, la stația Odăi indicele, la ora 8.00, avea o valoare de 14, în timp ce în zona Libertății, indicele era 20.

Sector 6  – Nici în sectorul 6 nu stăm rău în din punct de vedere al calității aerului. Zona cu valoarea cea mai mică a indicelui este Regie, valoarea acestuia fiind 15, urmată de Iuliu Maniu cu indicele 17, iar zona cu valoarea cea mai ridicată este Virtuții, indicelui fiind 46.