Home » Film & Seriale » TOP 7 cele mai frumoase filme coreene din toate timpurile

TOP 7 cele mai frumoase filme coreene din toate timpurile

Ileana Mladinoiu / 20.07.2021, 09:33
TOP 7 cele mai frumoase filme coreene din toate timpurile

Cele mai frumoase filme coreene din toate timpurile. Întrucât filmul “Parasite”, realizat de Bong Joon_ho, a câștigat Palme D’or la Festivalul de Film de la Cannes din 2019, fiind primul film sud-coreean recompensat cu un astfel de premiu, este o ocazie excelentă să aruncăm o privire asupra cinematografiei coreene, care, totodată, și-a sărbătorit 100 de ani de la înființare, oferindu-vă top 7 filme pe care, obligatoriu, ar trebui să le vedeți.

Cele mai frumoase filme coreene din toate timpurile

Evident, acest clasament se va schimba de-a lungul anilor, acesta pe filme asiatice fiind publicat pentru prima dată în 2012 și totuși avem multe filme din 2018 (încă nu 2019).

7.I Saw the Devil, de Kim Jee-woon

Soo-hyun, un tânăr agent al serviciilor secrete sud-coreene, pleacă în urmărirea criminalului în serie care i-a ucis logodnica de atunci însărcinată, cu un plan de răzbunare în minte.

Saw the Devil este o poveste șocantă despre crimă și răzbunare a maestrul coreean de gen Kim Jee-woon. Kyung-chul, un psihopat periculos care ucide din plăcere, întruchiparea răului pur, a săvârșit crime înfricoșătoare și fără sens având în atențe victime fără apărare, eludând cu succes capturarea de către poliție.

Într-o noapte cu îngheț, ultima sa victimă este frumoasa Ju-yeon, fiica unui șef de poliție pensionat și logodnica însărcinată a agentului special de elită Soo-hyun. Obsedat de răzbunare, acesta decide să-l găsească pe criminal, chiar dacă a face asta înseamnă să devină el însuși un monstru. Și când îl găsește pe Kyung-chul, ultimul lucru pe care îl gândește este să-l predea autorităților.

Împingând conceptul de răzbunare la cele mai extreme limite, KIM Jee-woon depășește cu brio genurile procedurale ale filmelor cu criminali și polițiști în moduri surprinzătoare și palpitante.

6.Mother, de Bong Joon-ho

O văduvă își crește unicul fiu Do-joon, care este singura ei rațiune de a fi. La 28 de ani, Do-joon este departe de a fi independent și naivitatea lui îl determină să se comporte prost și periculos uneori, ceea ce o face pe mama lui să fie neliniștită.

Într-o zi, când o fată este găsită moartă, Do-joon este acuzat de crimă. Pentru a-și salva fiul, mama lui face tot ce se poate face, dar avocatul incompetent pe care l-a ales nu prea o ajută. Poliția închide rapid cazul.

Bazându-se doar pe instinctul matern, fără a avea încredere în nimeni, mama însăși pleacă în căutarea criminalului, disperată să demonstreze nevinovâția fiului său.

5.A taxi driver, de Jang Hoon

Este o poveste fascinantă şi inimaginabilă, cu un scenariu bun şi o fenomenală acţiune.

Suntem în mai 1980, la Seul. Manifestările care denunță legea marțială proclamată de dictatorul Chun Doo-hwan deranjează rutina lui Kim Man-seob, un șofer de taxi plătit prost, cu multe datorii, crescându-și fiica singur.

Pentru el, fiecare rasă contează. Când aude un coleg care se laudă că i s-a promis o sumă colosală pentru a duce un occidental în orașul Gwangju, Chun Doo-hwan se grăbește la punctul de întâlnire pentru a-i fura clientul, un reporter german, numit Peter. Acesta din urmă intenționează să investigheze în secret zvonurile potrivit cărora Gwangju este asediat de către militari și este separat de restul țării.

4.Peppermint Candy, de Lee Chang

Într-o frumoasă după-amiază de primăvară, câțiva prieteni, foști colegi, se reîntâlnesc la un picnic. Yongho, un oaspete neașteptat de care nu mai auziseră de ani de zile, își face apariția. Acesta se comportă într-un mod ciudat și pare complet traumatizat.

Fuge din grup și aleargă către șinele situate pe un pod adiacent. Vine un tren. Yongho nu se mișcă. Viața lui relatată în flashback-uri ne permite să înțelegem motivele gestului său. Prin urmare, povestea este plasată cu 20 de ani înapoi, oferind din primele minute cuvântul său final, în întuneric total, împiedicând astfel speranța.

Peppermint Candy este un film ignorat pe nedrept. Un fel de film fantomă și aproape fără notorietate, deși calitățile sale îl fac unul dintre acele filme ce ar trebui să primească zeci de premii. O capodoperă evidentă care vorbește de transformările profunde ale unui individ provocate de  schimbările violente ale țării sale, Coreea.

3.Poetry, de Lee Chang-dong

Într-un orășel din provincia Gyeonggi traversat de râul Han, Mija locuiește cu nepotul ei, care este student la liceu. Este o femeie excentrică, curioasă, atrăgătoare, căreia îi place să aibă grijă de aspectul ei, poartă pălării cu modele florale și ținute viu colorate.

În același timp, este și o prezență imprevizibilă, cu o minte cercetătoare. Șansa a făcut să ia lecții de poezie la centrul Maison de la Culture din cartierul său și, pentru prima dată în viață, să scrie o poezie.

Ea caută frumusețea în mediul ei obișnuit căruia nu i-a acordat o atenție deosebită până atunci. Simte că descoperă pentru prima dată lucruri pe care le-a văzut întotdeauna și o energizează. Cu toate acestea, apare un eveniment neașteptat care o face să-și dea seama că viața nu este la fel de bună pe cât credea.

2. 3-Iron, de Kim Ki Duk

Este povestea unui tânăr numit Tae-suk care călătorește pe stradă cu motocicleta și lasă fluturași pe clanțele ușilor. Când se întoarce vede că sunt nelocuite și se adăpostește în ele.

În timpul vizitelor sale, folosește periuțele de dinți și dușurile proprietarilor absenți, gătește și mănâncă cu ustensilele lor, își folosește toaletele și doarme pe canapele. Nu fură și nu schimbă nimic. Din contră, Tae-suk răsplătește ospitalitatea neintenționată prin îmbunătățirea locuințelor vizitate, repararea bunurilor sparte și curățarea lor. Înainte de plecare, are grijă să șteargă toate urmele.

Într-o zi, s-a mutat într-o casă bună, unde locuia Sun-houa, o femeie abuzată de soțul ei, de care se îndrăgostește. Filmul, regizat de Kim Ki-duk, funcționează și ca o poveste de dragoste, deși lipsa de comunicare în cuplu este notabilă. Există acest tip de armonie care funcționează între ei, un fel de sentiment de iubire, deși nu duce cu adevărat la atașament.

1.Old boy, de Chan-wook Park

La sfârșitul anilor 80, Oh Dae-Soo, un tată fără istorie, a fost răpit într-o zi în afara casei sale. Închis de câțiva ani într-o celulă privată, singura sa conexiune cu lumea exterioară este televizorul. Prin intermediul acestui televizor, află despre uciderea soției sale și că el ar fi principalul suspect.

Disperarea de a fi răpit fără niciun motiv aparent reușește să-l transforme într-un erou și-i permite să supraviețuiască. A fost eliberat 15 ani mai târziu, încă fără explicații. Oh Dae-Soo este apoi contactat de cel care pare a fi responsabil pentru nenorocirile sale, acesta oferindu-se să afle cine l-a răpit și de ce. Însă, coșmarul continuă pentru erou.

Cu aceste filme coreene, ar trebui să aveți o imagine de ansamblu bună asupra profunzimii lor. Evident, în 100 de ani de cinema coreean, multe alte filme ar fi putut fi selectate, dar a fost necesar să facem o alegere.

Ileana Mlădinoiu