Home » Life & Style » 7 detalii nebănuite despre Nadia Comăneci. Ce face și cum arată fiul ei

7 detalii nebănuite despre Nadia Comăneci. Ce face și cum arată fiul ei

Bucur Ioana / 27.11.2020, 11:16

Nadia Comăneci, „Zeița de la Montreal”, este cunoscută ca prima gimnastă din lume care a primit 10 curat la Olimpiadă și este considerată una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile. Iubită de toți românii, chiar naționalitatea i-a fost contestată! Ce țară a încercat să ne-o „fure”, cu o minciună prelută de presa din întreaga lume? Ce secret ascunde, de fapt, numele ei? Șapte detalii nebănuite despre Nadia Comăneci și imagini emoționante cu fiul ei.

Șapte detalii nebănuite despre Nadia Comăneci

Cine este Nadia Comăneci? Este întrebarea la care orice român are răspuns! Cea mai iubită sportivă a țării a scris istorie când avea doar 14 ani, când a dat peste cap tabela de punctaj de la Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal Québec. Însă viața primei gimnaste de 10 ascunde detalii fascinante, mai puțin cunoscute. De fapt, una dintre cele mai mari controverse iscate de ea i-a avut ca sursă chiar numele. AFAG detalii nebănuite despre Nadia Comăneci.

Cum și-a primit numele, de fapt Nadia Comăneci?

1. Nadia Comăneci a venit pe lume la Onești, pe 12 noiembrie 1961. Părinții ei, Gheorghe și Ștefania-Alexandrina Comăneci, și-au botezat fiica Nadia Elena Comăneci, în religia creștin-ortodoxă, „botezată în parohia Sfântul Nicolae din Onești, de Bobotează, pe 6 ianuarie 1962”, a dezvăluit chiar mama ei. Numele „Nadia” a fost inspirat de „Nadejda” („Speranța”), eroină a unui film. Însă toate aceste detalii au fost contestate, în întreaga lume, la scurt timp după succesul răsunător de la Montreal.

Nadia Comăneci alături de părinții ei, Gheorghe și Ștefania-Alexandrina Comăneci
Nadia Comăneci alături de părinții ei, Gheorghe și Ștefania-Alexandrina Comăneci

Cum au vrut maghiarii să ne-o „fure” pe „Zeița de la Montreal”? Misterul, spulberat abia după 40 de ani

2. Imediat după succesul uriaș de la Montreal, din 1976, când Nadia Comăneci a fost prima gimnastă care a luat 10 absolut la o competiție olimpică, gimnasta româncă a devenit ținta unei teorii halucinante, dar care a fost preluată de presa din întreaga lume și vehiculată timp de patru decenii. Aceea că, de fapt, Nadia Comâneci nu avea origini româneși, ci maghiare, spunându-se că numele ei real era Anna Kemenec.

Potrivit scriitorului și jurnalistului Constantin Mustață, cel care a dat naștere acestei povești a fost un maghiar stabilit în Canada, Paul Pilisi, profesor de științe politice la o universitate din Québec. Mustață a mai dezvăluit și faptul că în vara-toamna anului 1976, în Montreal ar fi circulat un certificate fals de naștere ce ar fi dovedit originea maghiară a Nadiei Comâneci, „fluturat pe la toate televiziunile și prin toată media, grație eforturilor comunității ungurti de acolo, dirijată de un profesor ungur de la Universitatea Laval din Québec”.

După Jocurile Olimpice, teoria „Nadia unguroiacă” a fost preluată rapid de cele mai importante publicații sportive din lume. În Spania, unde exista, la acea vreme, o comunitate maghiară solidă, El Mundo Deportivo întreba dacă Nadia Comâneci era româncă, oferind și răspunsul: „Nu e!”. De-a lungul anilor, teoria a fost preluată și de alte publicații, precum Der Spiegel și Domenica del Corriere, după cum se arată și într-un raport existent în arhivele CNSAS – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Competiția la care s-au cunoscut Nadia Comăneci și Burt Conner
Competiția la care s-au cunoscut Nadia Comăneci și Burt Conner

În numărul din august 1976, Der Spiegel scria că „ părinţii Nadiei, în vârstă de 14 ani, câştigătoare a 3 medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Olimpiada de la Montreal (…) sunt de origine maghiară. Anna Kemenes vorbea fluent ungureşte, iar talentul ei a fost descoperit în oraşul natal Gheorghe Gheorghiu Dej, la şcoala locală de gimnastică, si de atunci numele ei a fost românizat”. Subiectul a fost reluat și în 1982, 1987 și 1989, odată cu fuga ei din România. Chiar și în 2016, informația a reapărut pe mai multe site-uri în limba maghiară, conspiraționiștii susținând că gimnasta ar fi, de fapt, unguroaică și că numele ei real ar fi Anna sau Ilona Kemenec.

Însă, în tot acest timp, Nadia Comăneci nu a știut nimic despre controversa din jurul numelui sau naționalității sale. Fosta gimnastă a aflat abia în anul 2016 că ungurii au botezat-o Anna Kemenec:

„Nu m-a întrebat nimeni despre aşa ceva până acum! Oricum, nu e nimic adevărat în toată povestea asta. Eu respect pe toată lumea, indiferent de naţionalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiară in familie. Zero legături!”, a spus Nadia, citată de gsp.ro.

Nadia Comăneci a scris pagini de istorie în gimnastica mondială

3. Nadia Comăneci avea doar nouă ani când a concurat întâia oară la o competiție de nivel național, în 1970, fiind membră a echipei ce reprezenta orașul natal.

4. Primul succes important vine la 13 ani, odată cu câștigarea a trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În același ani, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.

La Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Nadia a plecat acasă cu șapte note de 10, trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint, la echipă compus, și bronzul la sol.
La Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Nadia a plecat acasă cu șapte note de 10, trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint, la echipă compus, și bronzul la sol.

5. Doar un an mai târziu, la vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci schimba regulile în gimnastică, după ce a primit primul 10 curat din istoria sportului. La Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Nadia a plecat acasă cu șapte note de 10, trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint, la echipă compus, și bronzul la sol.

„Nu consider că mi-a fost furată copilăria și adolescența, din moment ce e singura viață pe care am cunoscut-o și pe care vreau să o duc. Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare mamei mele, ea este cea care m-a dus într-o zi la sală. Altfel, aș fi avut o existență normală și mult mai puțin interesantă. Nu am niciun regret și nici nu am avut. Priviți ce înseamnă viața mea: tot ce mi s-a întâmplat mi-a permis să fiu acolo unde sunt astăzi. Sigur, au avut momente dificile, ca oricine, dar am trecut peste aceste încercări, pentru că mă străduiesc mereu să fiu pozitivă și să iau ceea ce este mai bun din ce ni se întâmplă….. 73 a fost numărul meu de concurs, 7×3=21, reprezentând a XXI-a a ediție a JO, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10”, a declarat Nadia Comăneci, pentru Le Monde.

6. Întoarsă în România, a fost numită „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

7. Nadia Comăneci a adus României prima medalie de aur în concursul pe echipe, la Campionatele Mondiale din decembrie 1979, cu toate că abia fusese externată din spital. După concursul preliminar, o tăietură la încheietura mâinii cauzată de o cataramă de metal o duce de urgență la spital, cu o infecție severă. În ciuda recomandărilor medicilor, Nadia cere să fie externată, pentru a putea concura la bârnă, unde a obținut 9,95.

Nadia Comăneci și fiul ei, Dylan
Nadia Comăneci și fiul ei, Dylan

Ce face și cum arată fiul Nadiei Comăneci

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci face cel mai periculos pas din viața sa. Se împlinesc 31 de ani de când a trecut ilegal granița româno-maghiară. În cele din urmă, a ajuns să ceară azil politic guvernului Statelor Unite ale Americii. În 1994, se logodește cu gimnastul american Burt Conner. Doi ani mai târziu, cei doi s-au căsătorit, în România.

Astăzi, Nadia Comăneci este mândră de fiul ei, Dylan, care le calcă pe urme părinților celebri în lumea sportului. Adolescentul, în vârstă de 14 ani, a câștigat în 2020 primul concurs de gimnastică. Momentul a fost filmat pe Nadia și postat de fosta sportivă pe contul său de Instagram, cu mesajul: „Felicitări tuturor competitorilor și campionului”. Însă fiul Nadiei Comăneci și Burt Conner nu este pasionat doar de gimnastică. Dylan practică și fotbal, golf, hochei și înot, însă, se pare că marea sa pasiune este sportul ce i-a consacrat pe ambii săi părinți.

„Avem un copil de 12 ani care mi-a mărturisit acum câteva săptămâni că jumătate din viața lui sunt plecată. Trebuie să găsești un echilibru între ceea ce este important în viața ta, iar acum lucrul cel mai important este copilul, dar trebuie să găsești moment pentru tine, pentru familie, pentru că numai aşa îţi poţi găsi un echilibru şi lucrul acesta l-am învăţat din sport”, spunea Nadia Comăneci, în 2018.