Home » Life & Style » Care sunt cele mai lente animale de pe planetă. Top 5

Care sunt cele mai lente animale de pe planetă. Top 5

Voicu Costin / 16.05.2022, 11:22
Care sunt cele mai lente animale de pe planetă. Top 5

Unele animale de pe Pământ sunt foarte lente, iar când se mișcă, ți se pare că le trebuie o eternitate să parcurgă câțiva metri. Datorită sistemului lor și dietă săracă în substanțe nutritive, o mare parte din ei preferă să doarmă sau să stea tolăniți ore întregi fără să parcurgă nici măcar un metro. Haideți să vedem un top cu cele mai leneșe animale de pe Pământ!

Cele mai lente animale de pe planetă

Koala

Deoarece dieta lor este destul de săracă în nutrimente, koala nu au foarte multă energie. Își petrec majoritatea timpului dormind (aproximativ 16 ore pe zi) sau stau în vârful copacilor. Deși se deplasează foarte încet, atunci când se confruntă cu o amenințare, koala pot atinge viteză de 30 de kilometri pe oră.

Țestoasa

Țestoasele de uscat se deplasează cu o viteză de mai puțin de 1 kilometru pe oră, ceea ce le face să fie unul dintre cele mai lente animale de pe Pământ. De asemenea, țestoasele au un metabolism foarte lent, care arde mai puțină energie. Broaștele țestoase de Galapagos își petrec o mare parte din timp la soare sau dormind. Lipsa de mișcare și rezervele mari de apă interne, le permit să supraviețuiască până la un an fără să mănânce sau să bea.

Melcul

Există nenumărate specii de melci, toate deplasându-se numai înainte, datorită conformaţei lui. Un mușchi uriaș se contracta și se alungește alternativ. Viteză medie pentru Helix lucorum, de exemplu, o specie de melc originară din Balcani, este de un milimetru pe secundă, adică șase centimetri pe minut.

Glandele melcului secretează un mucus, care lasă o dară strălucitoare și care îi permite să înainteze mai ușor, alunecând peste obstacole. Limaxul este și mai lent. Acesta poate să străbată 90 de centimetri într-o oră, adică ar avea nevoie de 46 de zile și jumătate pentru a parcurge un kilometru.

Leneșul

în topul celor mai lente viețuitoare, se află un animal, cu nume relevant, Leneșul. Este un mamifer care stă mai tot timpul agățat de crengile copacilor tropicali, din America Centrală și America de Sud, ronțăind frunze. Este de mărimea unui câine şi are o coadă scurtă, iar corpul este acoperit cu o blană cenușie.

Își petrece 80% din timp dormind. Mănâncă, doarme, se înmulțește și își crește puii fără să coboare din arborii în care stă agățat cu capul în jos. Se desprinde de crengi doar o dată pe săptămână, când termină frunzele din jur și atunci se deplasează foarte încet (5 – 10 metri pe minut). Poate să stea nemișcat ore întregi, dar preferă să se legene.

Steaua de mare, cea mai lentă viețuitoare de pe Terra

Steaua de mare este frumos colorată și trăiește în adâncime, în toate mările și oceanele. De obicei, are cinci brațe, se hrănește cu moluște, crabi, crustacee și chiar cu pești mici. Dimensiunile variază între 5 centimetri și un metru. Steaua de mare se află în fruntea clasamentului celor mai lente viețuitoare, pentru că se deplasează cu doar 7 metri pe oră.