Home » Life & Style » Carpe Diem. Cum a luat naștere una dintre cele mai cunoscute expresii din lume și cui îi aparțin de fapt celebrele vorbe

Carpe Diem. Cum a luat naștere una dintre cele mai cunoscute expresii din lume și cui îi aparțin de fapt celebrele vorbe

Nechifor Ioana / 18.02.2021, 17:37
Carpe Diem. Cum a luat naștere una dintre cele mai cunoscute expresii din lume și cui îi aparțin de fapt celebrele vorbe

Carpe Diem, un aforism care a inspirat oameni de pretutindeni, care oferă speranță, euforie și libertate. Cel puțin asta reiese după modul în care expresia latină a ajuns să fie folosită. Este tradusă în română simplu, dar cu un efect puternic: Trăiește clipa. O expresie care te îndeamnă parcă să își trăiești viața la înaltul nivel, după bunul plac, cu o sinceritate excesivă și cu un curaj uriaș. Este un fel de invitație la a te bucura de viață cât de mult poți, în ideea că totul se petrece acum, iar prezentul este cel care ne poate oferi cele mai prețioase clipe.

Carpe Diem, expresia care inspiră la o viață plină de bucurie

Carpe Diem este, fără îndoială, una dintre cele mai celebre expresii din limba latină care se folosește peste tot în lume. Tradusă în limba română prin Trăiește Clipa, sugerează ideea unei vieți pline de curaj și a unui moment care trebuie fructificat la maximum pentru a simți adevărata bucurie.

Timpul trece, însă lasă în urma lui lasă bogății culturale pe care ajungem să le valorificăm chiar și în prezent. Am putea spune că aforismul a luat o amploare și mai mare, în România, după Revoluția din 1989, expresia devenind dorința unui stil de viață pentru această generație.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Trăiește clipa, bucură-te de ceea ce îți oferă viață, trăiește din plin prezentul și găsește bucurie în fiecare lucru, etapă pe care o parcurgi. Îți propune practic să trăiește ziua de azi ca și cum ar fi ultima. Să te bucuri din plin de prezent, fără să trăiești cu gândul la ceea ce va fi. Viitorul are momentul lui, importantă e însă clipa prezentului.

Legenda aforismului Carpe Diem

Carpe Diem este  o frază celebră care provine din opera poetului roman Quintus Horatius Flaccus, „Odele”. De-a lungul anilor, a întâmpinat probleme de interpretare, dar important de reținut este faptul că poetul roman și-a dorit prin această expresie să exprime ideea de a ne bucura de viața. Aceasta este de fapt ideea esențială din spatele aforismului.

Deși este cunoscut faptul că sintagma îi aparține poetului, se spune însă că cel care ar fi dat naștere vorbelor celebre este împăratul Augustus. Potrivit legendei care circulă, împăratul Romei Antice era deranjat de faptul că sora sa era preocupată de horoscop și de alte practici care să-i deslușească viitorul.

Quintus Horatius Flaccus
Quintus Horatius Flaccus

Tocmai din acest motiv, Augustus i-ar fi spus la un moment dat surorii sale să trăiască clipa. Acest lucru este susținut și de textul lăsat în urma lui de Horațiu. Mai jos, traducerea aproximativă a celor scrise de poetul roman, potrivit site-ului știrileprotv.ro.

Nu întreba ceea ce este interzis să cunoști
Ceea ce zeii vor să-ți ofere. Nu te juca cu norocul babilonian – îți spune oricine asta.
Mai bine te preocupi de ceea ce îți iese în cale.
Fie că vei vedea mai multe ierni sau pe ultima, Jupiter își va oferi ceea ce cunoști ca o piatră purtată în valurile Mării Tiraniene- fii deștept și bea vinul. Viața este scurtă.
Chiar și în timp ce vorbim, timpul este viclean și s-a scurs.
Trăiește clipa și fii cât mai puțin încrezător în ziua de mâine.

Contextul în care a apărut pentru prima dată expresia

Cum spuneam și mai sus, este cunoscut faptul că expresia latină a apărut pentru prima dată în textul scris de poetul Horațiu (Ode I, 11, 8).

Carpe diem, quam minimum credula postero, ceea ce se poate traduce prin Trăiește clipa de azi și fii cât mai puțin încrezător în ziua de mâine. 

Deși, carpe înseamnă a alege, a selecta, a culege, a strânge, a aduna, cuvântul a fost folosit cu o altă interpretare de către poet. În text, acest cuvânt capătă ideea de a se bucura, a apuca, a face uz de. Așadar, un îndemn la bucurie, la a trăi clipa de plin, la a avea viața cu adevărat minunată.