Home » Life & Style » Câte ore ar trebui să munciți pentru a da randament. O personalitate celebră ne dezvăluie un truc simplu, dacă timpul de lucru nu poate fi scurtat

Câte ore ar trebui să munciți pentru a da randament. O personalitate celebră ne dezvăluie un truc simplu, dacă timpul de lucru nu poate fi scurtat

Ileana Mladinoiu / 07.10.2020, 11:24
Câte ore ar trebui să munciți pentru a da randament. O personalitate celebră ne dezvăluie un truc simplu, dacă timpul de lucru nu poate fi scurtat

Cunoaștem cu toții că ziua de 8 ore la serviciu a devenit în timpul secolului al XX-lea schema tradițională a lucrătorilor. Unii încep munca la 8/9 și o termină la 16 sau 17, luând în calcul și pauza de masă. În același timp, ne întrebăm de ce suntem obligați să lucrăm 8 ore și nu mai puțin.

Câte ore ar trebuie să muncim pe zi pentru a fi cu adevărat eficienți

S-ar părea că standardul de 8 ore pentru o zi lucrătoare datează din secolul al XIX-lea, perioada de glorie a revoluției industriale, cu lăudabilul scop de a menține sănătatea lucrătorilor din fabrici, pentru care zilele de lucru depășeau adesea 12 ore.

Așadar, originea “sloganului”  de opt ore nu are la bază nicio abordare științifică, ci o practica empirică concepută, în urmă cu un secol, pentru a conduce  mai eficient fabricile, fără vreo legătură cu economia digitală de astăzi, care a devenit aproape normă.

O altă întrebare (n.red.-nicio legătură cu “altă întebare”) ar fi dacă în toată această perioadă de timp, cea de 8 ore, poate și mai mult, este posibil să rămâi concentrat și să fii productiv precum îți dorești tu, cât mai ales șeful tău. Uneori avem impresia că nu suntem  100% și că pierdem timpul. Acest lucru este normal.

Convingerea că, dacă petrecem mai mult timp la birou, facem mai multă treabă, este necorespunzătoare. Pentru a fi cu adevărat eficient, ar trebui să lucrăm mai puțin și chiar să evităm orele suplimentare, dacă nu sunt necesare. În realitate, zilele noastre de lucru sunt  mult prea lungi, în condițiile în care urmărim să fim eficienți.

Ideea se sprijină pe studiile unor cercetători care dau și exemple de celebrități din domenii diverse, literatură, biologie…

Ce arată studiul americanului Alex Soojung Kim Pang

Astfel, americanul Alex Soojung Kim Pang, cu un doctorat în istoria și sociologia științei de la Universitatea din Pennsylvania (cercetător și la Universitatea Stanford), a publicat într-o carte rezultatul studiilor sale recente, realizate pentru Silicon Valley. Concluzia la care a ajuns este că lucrăm prea multe ore. Concret, ar exista o corelație foarte slabă între timpul petrecut la lucru și rezultatul obținut.

Cercetătorul amintit îi ia ca exemplu pe scriitorul Charles Dickens și pe naturalistul/biologistul Charles Darwin. Ambii ar fi lucrat doar 4 ore pe zi, realizând lucruri grozave. Darwin a lucrat intens în trei sesiuni de 90 de minute în fiecare zi. Restul zilei și-a petrecut-o citind, trăgând un pui de somn și plimbându-se.

În ceea ce-l privește pe Dickens, acesta se instala în biroul său de la ora 9 în fiecare dimineață. Apoi lua pauza de prânz și înceta munca la ora 14:00. Potrivit lui Alex Soojung Kim Pang, acestea nu sunt exemple izolate.

Productivitatea scade, atunci când ziua de muncă se prelungește
Productivitatea scade, atunci când ziua de muncă se prelungește

Ce se întâmplă când ziua de muncă se prelungește

Când ziua de muncă se prelungește, productivitatea scade. Avem tendința de a amâna treaba (recunoaștem că o facem cu toții) și de a naviga pe rețelele de socializare. Problema celor 8 ore de muncă ar trebui pusă în discuție în toate companiile. Cu cât sunt mai scurte zilele de lucru, cu atât angajații sunt mai eficienți și rezolvă mai multe sarcini.

Pănă cand se va rezolva, dacă se va rezolva, programul de lucru mai scurt de 8 ore, pentru că angajatorii nu iau în seamă mesajul, propunem un truc care nu vine din partea unui individ oarecare.

Este vorba despre generalul de armată american în retragere, William McRaven, cel care a publicat cartea “Fă-ți patul: lucrurile mici care îți pot schimba viața…și poate lumea”,  unde explică tehnicile sale zilnice pentru a fi cu adevărat productive.

Trucul magic al generalului ni-l oferă chiar titlul lucrării. Trebuie să-ți faci patul zilnic pentru a începe ziua cu bine. Acest act, repetat zilnic, impune o disciplină necesară pentru buna desfășurare a zilei.

Efectuarea acestei acțiuni simple, ce nu consumă timp, înseamnă realizarea cu succes a unei sarcini, oricât de simplă ar fi. Nu poate fi decât un lucru bun la începutul zilei de lucru. Aduce o extraordinară satisfacție, construiește motivație pentru restul zilei.

E ca atunci când începi curățenia de primăvară. Fiecare “corvoadă” realizată o  facilitează pe următoarea și tot așa. Impunerea acestei mici rigori de dimineață ajută să reziste în timp.