Home » Life & Style » Ce înseamnă Namaste, de unde provine și când se folosește de fapt acest salut

Ce înseamnă Namaste, de unde provine și când se folosește de fapt acest salut

Ileana Mladinoiu / 14.12.2021, 12:38
Ce înseamnă Namaste, de unde provine și când se folosește de fapt acest salut

Oriunde s-ar afla, pe stradă, acasă, în mijloacele de transport în comun, în vacanță, indienii, atunci când întâlnesc oameni pe care îi cunosc sau străini cu care vor să inițieze o conversație, folosesc formula uzuală de salut „namaste”. Este de obicei însoțită de un gest simplu (mudra) care constă în unirea palmelor mâinilor ca pentru o rugăciune și așezarea lor la nivelul trunchiului. Gestul nu este deloc superficial sau o simplă formalitate. Toată lumea îl folosește, de la tineri la bătrâni, în spatele gestului simplu și elegant existând un întreg sens.

Ce semnifică namaste

Unindu-și palmele, indienii exprimă omagiul, onoarea pe care o face divinului ce se află în persoana întâlnită, salută partea de divinitate care sălășluiește în fiecare persoană. Sensul cuvântului „namaste” este profund spiritual, întruchipează credința că divinul din noi, Sinele sau Dumnezeul care locuiește în noi este același.

Conform tradiției, cu mâinile în partea de sus a capului Îl salutăm pe Dumnezeu, cu mâinile în dreptul feței salutăm ghidul spiritual sau Guru, iar cu mâinile în fața pieptului îi salutăm pe semenii noștri.

„Namaste, cu variantele sale „namaskar, namaskaara sau namaskaram”,  este una dintre cele cinci formule tradiționale folosite pentru salut, respect, înlocuite la noi cu strângerea mâinii sau îmbrățișarea.

Namaste semnificație
Namaste, cea mai comună formă de salut folosită în India

De unde provine namaste sau etimologia cuvântului

„Namaste” este un cuvânt compus, vechi de când lumea. Primul termen „namas” este substantiv, înseamnă „bună ziua” sau „reverența” și provine din punct de vedere etimologic de la „nam” care înseamnă „a se prosterna” sau „a se închina”. Sufixul „te” corespunde unui pronume personal ce semnifică „pentru tine”.

Prin urmare, dacă unim aceste două sensuri, ne dăm seama că  „namaste” înseamnă „te salut” sau „mă înclin” în fața ta. Cu toate acestea, cuvântul cu mai multe fațete ascunde alte sensuri.

Dincolo de aspectul strict semantic al cuvântului „namaste”, aspectul filozofic și spiritual inerent sanscritei îi conferă și alte sensuri mult mai profunde.

De exemplu, termenul „namas” poate fi interpretat și ca „nimic nu este al meu”, ceea ce înseamnă că suntem lipsiți de orice ego, exprimând astfel o atitudine umilă față de persoana din fața noastră.

O altă nuanță adusă în sensul spiritual al acestui cuvânt se referă la credința că există un vârf de divinitate în fiecare persoană.

Când însoțim cuvântul „namaste” cu gestul său inseparabil, sau mudra, de a uni palmele în rugăciune și de a înclina capul, recunoaștem tacit prezența divină în noi înșine și în celălalt sau altfel spus: „Partea de divin din mine recunoaște partea de divin care există în tine” .

Namaste și yoga

Yoga și meditația sunt practici care ne oferă mai multe beneficii. Când o faci în mod regulat, întărești conștientizarea momentului prezent. În plus, te eliberezi de griji, judecăți și alte întrebări care îți pot îngreuna mintea.

Deși în orele de yoga cuvântul „namaste” este adesea folosit la sfârșit, ca formulă de la revedere, el poate fi folosit și pentru a saluta. Ideal ar fi ca cei prezenți să înceapă prin a spune „namaste” pentru a pune cursul sub vibrații bune.

Totuși, întrucât la sfârșitul orei spirituale, când atmosfera este mai relaxată, instructorii de yoga preferă să păstreze mantra pentru acest moment în care energia generală este mai favorabilă.

Practicarea termenului „namaste” la sfârșitul unei sesiuni de yoga sau de meditații poate însemna mult pentru persoana cu care te afli față în față. Trebuie doar să alegi tipul de gest care ți se potrivește pentru a te bucura de posibile beneficii.