Home » Life & Style » Ce nu e bine să faci în prima zi de Paște. Obiceiul interzis cu desăvârșire

Ce nu e bine să faci în prima zi de Paște. Obiceiul interzis cu desăvârșire

Alexandru Cazacu / 24.04.2022, 08:00
Ce nu e bine să faci în prima zi de Paște. Obiceiul interzis cu desăvârșire

La fel ca și multe alte sărbători creștine, Paștele are o serie de tradiții și obiceiuri specifice, iar acestea sunt respectate cu strictețe de mulți credincioși. De exemplu, se spune că la Înviere este bine să porți o haină nouă. Află în continuarea acestui articol ce nu trebuie să faci în prima zi de Paște. Conform tradiției populare, nu este bine să faci anumite lucruri deoarece vei avea ghinion tot anul.

Ce nu e bine să faci în prima zi de Paște

Mai exact, conform unei superstiții populare, nu este bine să dormi în prima zi de Paște. Se spune că dacă faci acest lucru vei fi somnoros tot anul și vei avea parte de ghinion. Totodată, dăunătoarele vor distruge semănăturile, iar ploaia te va prinde ori de câte ori vei vrea să lucrezi ogoarele.

În unele zone din țară există tradiția conform căreia, în prima zi de Paște nu e bine să mănânci oul roșu cu sare, deoarece vai transpira tot anul respectiv.

Există foarte multe tradiții, superstiții și obiceiuri de Paște. De pildă, o vorbă din popor spune că nu e bine să arunci lumânarea aprinsă în noapte de Înviere. Aceasta trebuie păstrată în casă și aprinsă la necaz.

Potrivit unei alte tradiții, în dimineața de Paște e bine să te speli pe față cu apă neîncepută dintr-o cană nouă. În cana respectivă trebuie să pui un bănuț, un ou roșu și un fir de iarbă verde. De asemenea, se mai spune că este bine să privești într-un vas cu apă neîncepută, pentru că astfel vei avea vederea bună tot anul.

Ce nu e bine să faci în prima zi de Paște
Ce nu e bine să faci în prima zi de Paște

Obiceiuri, superstiții și tradiții de Paște

Bătrânii de la sate spun că la masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou roșu. Se crede că făcând acest lucru, trupul va fi sănătos pe parcursul anului. De asemenea, se mai spune că te vei întâlni și pe lumea cealaltă cu persoana cu care ai ciocnit ouăle vopsite de Paște.

În unele locuri din România, de Paște, oamenii așază o bucată de fier sub prag, pentru ca locuința să fie protejată. În alte zone există credința că dacă prima persoană care îți trece pragul în ziua de Paște este bărbat, atunci anul va fi unul norocos.

Se crede că cerurile se deschid cu ocazia sărbătorilor de Paște, iar sufletele morților se întorc acasă să protejeze familia lăsată în urmă și pe cei apropiați. Pe de altă parte, despre copiii care se nasc de Paște se spune că vor fi binecuvântați și norocoși toată viața.

În zona Moldovei, în dimineața de după noaptea de Înviere, se pune într-un vas cu apă un ou roșu, unul alb și câteva monede. Cei mici trebuie să-și clătească fața cu apa din vasul respectiv și să își atingă obrajii cu ouăle, pentru a avea un an bogat. Tot cu privire la ouăle de Paște, o altă tradiție din Moldova spune că după ce ai mâncat un ou roșu trebuie să arunci cojile pe drum.