Home » Life & Style » Cine a fost Sfânta Filofteia, pomenită pe 7 decembrie în calendarul creștin ortodox, și ce semnifică numele ei

Cine a fost Sfânta Filofteia, pomenită pe 7 decembrie în calendarul creștin ortodox, și ce semnifică numele ei

Cojocaru Cristian / 06.12.2021, 17:38
Cine a fost Sfânta Filofteia, pomenită pe 7 decembrie în calendarul creștin ortodox, și ce semnifică numele ei

În data de 7 decembrie, creștinii ortodocși de pretutindeni o pomenesc pe Sfânta Muceniță Filofteia. Află povestea tinerei care a murit la o vârstă destul de fragedă și care este cunoscută pentru milostenia de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale scurte. Ce tradiții și obieceiuri sunt ținute în această zi?

Cine a fost Sfânta Filofteia și care este povestea de viață a acesteia

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut și a trăit în România, în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Nu este cunoscut faptul dacă aceastea avea origini române sau bulgare. În tradiția româneasc, ea este cunoscută și sub numele de Poitra lui Nicolae și este pomenită anual în data de 7 decembrie, după ziua Sfântului Nicolae.

Credincioșii o cinstesc pe cea al cărei nume, în limba greacă, semnifică „iubitoare de Dumnezeu”. Viața acesteia nu a fost una lungă din cauza faptului că ea a fost ucisă de către tatăl său pentru că arăta milostenie față de oamenii sărmani. La doar 12 ani, aceasta murea, fiind canonizată în anul 1950 de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit istoriei, Sfintele Moaște ale Muceniței Filofteia ajungeau pentru prima dată în Bulgaria, în orașul Târnavo. Acolo, osemintele au dăinuit până în anul 1393, acela fiind și anul în care turcii ocupau teritoriul bulgar și orașul era incendiat. Totuși, cei cu frică de Dumnezeu au luat moaștele Sfintei și le-au dus la Vidin unde au stat vreme de trei ani.

Atunci când armata turcă era tot mai puternică și ocupau tot mai multe teritorii, reușind să înfrângă armatele creștine la Nikopole, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost oferite domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418). La acea vreme, Sfintele moaște au fost depuse la o ctitorie domnească de la Curtea de Argeș care poartă hramul Sfântului Nicolae.

sfânta filofteia
Moastele Sfintei Filofteia sunt depuse la biserica din Curtea de Arges

Care sunt tradițiile și obiceiurile respectate în această zi

Pentru că acea ctitorie domnească poartă hramul Sfântului Nicolae, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Muceniță Filofteia în data de 7 decembrie, după ce are loc hramul de la catedrala mitropolitană. Câțiva ani mai târziu, Neagoe Basarb a construit o nouă bisreică, iar în data de 15 august 1517, aceasta a fost sfințită. În data de 16 august 1517, Sfintele Moaște au fost așezate la noua biserică.

Românii păstrează și acum tradițiile și obiceiurile de Sfânta Filofteia. Astfel, potrivit calendrarului creștin-ortodox această zi apare cu cruce albastră, ceea ce semnifică dezlegare la pește în Postul Crăciunului. Tototdată, potrivit unei vechi tradiții, se spune că toți cei care doresc să își unească destinele, trebuie să ajungă la moaștele Sfintei Filofteia în data de 7 decembrie.

Oamenii cred că rugăciunile care sunt făcute la Sfintele Moaște ale Muceniței Filofteia sunt făcătoare de minuni. Tot în această zi, copiii sărmani primesc haine și mâncare, la fel cum făcea și Sfânta Filofteia. Toți cei care dau de pomană acestor oameni, sunt feriți de boli. Alflați la masă, credincioșii nu vor folosi obiecte ascuțite, iar pâinea nu este tăiată, ci ruptă cu mâna. Cei care nu respectă acest obicei pot atrage ghinionul în casele lor. În data de 7 decembrie nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi casnice.