Home » Life & Style » Cine a fost Sfânta Tatiana, pomenită pe 12 ianuarie în calendarul creștin-ortodox

Cine a fost Sfânta Tatiana, pomenită pe 12 ianuarie în calendarul creștin-ortodox

Toader Mihai / 12.01.2022, 10:01
Cine a fost Sfânta Tatiana, pomenită pe 12 ianuarie în calendarul creștin-ortodox

Calendar creștin ortodox 12 ianuarie 2022. Biserica Ortodoxă o sărbătorește în fiecare an în această zi din luna ianuarie pe Sfânta Muceniță Tatiana. Aceasta a trăit în vremea împăratului Alexandru Sever (223-235), refuzând să se căsătorească. A ales să trăiască și să se închine lui Iisus Hristos, rugăciunile sale cutremurând templele și distrugând multe în jur.

12 ianuarie – Sfânta Muceniță Tatiana

Originară din vechea Romă, Sfânta Tatiana a trăit în vremea domniei împăratului Alexandru Sever (223-235). A venit pe lume și a crescut într-o familie de părinți credincioși, cu frică de Dumnezeu. Tatăl său a avut dregătoria de consul în trei rânduri, având parte de multă cinste în sânul senatulului roman, fără a se şti însă că era creştin.

Mucenița a fost crescută în spiritul credinței creștine, învățând încă de mică aceste taine. Ajunsă la vârsta căsătoriei, ea nu a dorit să facă acest pas, alegând să viețuiască în curăție, cu dragoste creștinească. Dorea să Îi fie mireasă lui Hristos, Căruia Îi slujea zi și noapte, jertfindu-se și făcând numai fapte bune.

Fericită și împlinită că părinții săi erau de acord cu această hotărâre și slujing Domnului cu cea mai mare râvnă, Sfânta Tatiana s-a învrednicit de cinstea de a fi diaconiţă a Bisericii din Roma, luând parte la catehizarea şi botezarea femeilor, potrivit crestinortodox.ro.

A fost dusă la templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe

Cu toate că împăratul nu îi prigonea el însuși pe creștini, el le permitea dregătorilor mai mici să se poarte cum voiau ei cu aceștia. Astfel, Sfânta Tatiana a fost dusă în templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. Aici, ea a continuat să se închine lui Hristos, ignorând cele spuse.

Sfânta Muceniță Tatiana
Sfânta Muceniță Tatiana

În urma rugăciunilor sale puternice, s-a făcut cutremur, iar o parte din templul şi statuile zeului au fost distruse. În altă zi, Sfânta Tatiana a fost dusă la templul zeiţei Artemis, pentru a-i aduce jertfă acesteia. În momentul în care s-a apropiat de el, templul a luat foc, coborând fulgere la rugăciunile ei.

După ce a trecut prin o mulțime de chinuri cumplite: a fost aruncată în foc, la fiare spre a fi mâncată, i-au fost scoși ochii, i-au fost tăiați sânii, a fost biciuită, a fost întemnițată, judecătorul a decis să îi fie tăiat capul, iar trupul să fie aruncat în foc.

Începând din secolul al XVI-lea, capul Sfintei Muceniţe Tatiana se regăsește în Catedrala Mitropolitană din Craiova. Acesta au fost aduse la noi în țară de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab (1512-1521) şi se află, în prezent, în aceeaşi raclă cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, şi ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah.

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Muceniţă Tatiana

În fiecare an, pe 12 ianuarie, Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Tatiana, cea despre care se spune că este ocrotitoarea tinerilor şi a celor care se află în închisoare. Iată ce rugăciune i-ar trebui închinată în acestă zi.

„O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor. Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga’, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El.

Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei. 

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”