Home » Life & Style » Cum arată trenul-spital secret care salvează ucrainenii răniţi în războiul cu Rusia. FOTO

Cum arată trenul-spital secret care salvează ucrainenii răniţi în războiul cu Rusia. FOTO

Voicu Costin / 17.05.2022, 12:22

Zvonurile că în Ucraina circulă un tren-spital au fost confirmate în cele din urmă. Autoritățile din țara vecină și o organizație caritabilă a pus la dispoziție un tren vechi care se ocupă cu salvarea ucrainenilor bolnavi și răniți și a celor afectați în urma războiului dintre Rusia și Ucraina. Trenul este dotat cu medici și voluntari care s-au oferit pentru a ajuta pe cât posibil oamenii răniți. Cum arată trenul și ce a reușit să facă până acum de la punerea în funcțiune?

Trenul speranței ajută oamenii în suferință

La bord se află copii, femei și bătrâni grav răniți de atacurile soldaților și a bombelor lansate de Rusia asupra orașelor și satelor ucrainene. Daily Mail s-a alăturat trenului săptămâna trecută, când a ajuns într-o locație secretă de la periferia orașului Lviv, unde zeci de paramedici așteptau pe peron trenul ce avea să sosească cu sute de oameni răniți și rămași fără locuințe.

După o călătorie grea de 24 de ore care acoperă aproape 1.200 de km, pacienții care au suferit răni îngrozitoare, au fost scoși din tren și duși la spitalele din apropiere pentru îngrijiri. Guvernul Ucrainei spune că armata rusă a ucis și a rănit zeci de mii de civili de când a început invazia, la sfârșitul lunii februarie. Sate și orașe întregi au fost bombardate și atacate de tancuri, avioane și militari ruși, care au lăsat în urma lor doar prăpăd. Un exod al morților și răniților este cutremurător, chiar și pentru populația mare a unei țări la fel de mari!

Organizația de caritate “Medici fără frontiere” a venit cu ideea de a folosi un tren vechi, care să nu se distingă de celelalte trenuri, pentru a recupera, salva și trata civilii care au nevoie de ajutor.  Echipe de medici curajoși lucrează non-stop pentru a avea grijă de pasageri, pe fondul amenințării constante ale atacurilor rusești care nu încetează nici până la ora actuală.

Trenul a salvat aproximativ 400 de persoane de când a început să circule luna trecută, fiecare pasager reprezentând un alt pat liber în spitalele din apropierea primei linie.

„Nu am făcut niciodată așa ceva până acum. Nu cred că au fost folosite trenuri medicalizate începând cu cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Christopher Stokes, liderul britanic al echipelor de urgență ale organizației caritabile din Ucraina. Tot el a explicat modul în care cele opt vagoane au fost transformate în doar trei săptămâni și reutilizate pe post de spital cu toate dotările de care au nevoie pacienții.

Ultimile dotări medicale reușesc să salveze oameni inclusiv cu răni foarte grave

Organizația de caritate a trebuit să lărgească ușile vagoanelor, astfel încât paturile să poată fi înălțate și scoase pe roți. Podelele au fost întărite pentru a face față unui generator diesel de două tone, plus combustibil și un alt pachet de baterii de 1,9 tone pentru a menține toate trupele medicale în funcțiune.

Unul dintre vagoane a fost echipat cu șapte generatoare de oxigen care purifică aerul. Cu toate acestea, pentru tot acest kit ultra modern, sistemul de încălzire învechit al trenului vechi este încă alimentat cu cărbune. Căile Ferate Ucrainene furnizează personalul și o locomotivă electrică care trage vagoanele cu o viteză constantă de peste 100 km/h.

Chiar dacă medicii sunt obosiți, ei reușesc să se odihnească când ajung în gara destinație, Liov. Din păcate pentru ei, a doua zi trebuie să plece iar la drum pentru a reuși să mai salveze alte sute sau chiar mii de oameni neajutorați, răniți sau copii rămași fără părinți.