Home » Life & Style » De ce e Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie. Cum este celebrată în lume

De ce e Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie. Cum este celebrată în lume

Voicu Costin / 01.04.2022, 10:13
De ce e Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie. Cum este celebrată în lume

În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor. În această zi, toată lumea se amuză pe seama glumelor făcute între prieteni, între parteneri sau între membri familiei. De ce este celebrată în această zi și cum a luat ea naștere?

1 aprilie sau Ziua păcălelilor

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Cel mai probabil, obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea.

În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar care avea să-i poarte numele, calendarul Gregorian. Din acel an, trecerea de la un an la altul s-a realizat la 1 ianuarie și a rămas la fel până în ziua de astăzi.

Oamenii nu au putut să se obișnuiască cu noua schimbare, de aceea, ei au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie, au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise de Anul Nou, la 1 aprilie au început să fie considerate glume. Adesea erau însoțite și de cadouri care mai de care mai trăznite.

Ziua păcălelilor este sărbătorită în majoritatea țărilor lumii. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

Ziua păcălelilor în România

Unele legende evidenţiază că glumele şi farsele din jurul primei zile a lunii aprilie datează din vremea românilor. Românii şi celţii sărbătoreau un festival de glume în perioada echinocţiului de primăvară.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Și de această dată, românii au creat superstiții. Unii oameni consideră că farsele trebuie să fie făcute până la ora prânzului, altfel, acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.

Tot superstițiile spun că nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Cei născuți pe 1 aprilie vor avea succes pe toate planurile. Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului.

Ziua păcălelilor în lume

În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor – ”Fool’s Day”,  se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă, devine chiar el ”April Fool”. În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceză din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută că ”Poisson d’Avril” (peşte de aprilie).

Germanii au reuşit să pună la cale una dintre cele mai bune glume de 1 aprilie. Primăria orașului Köln (Germania), în 1993, le-a impus o nouă regulă celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, cărora dacă nu i se conformează, vor fi amendați. Gardienii spuneau că legea impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii.