Home » Life & Style » De ce nu e bine să ai geamul deschis când e hota pornită. Multe persoane nu-și dau seama și fac asta

De ce nu e bine să ai geamul deschis când e hota pornită. Multe persoane nu-și dau seama și fac asta

Voicu Costin / 23.03.2022, 09:00
De ce nu e bine să ai geamul deschis când e hota pornită. Multe persoane nu-și dau seama și fac asta

Atunci când gătim, încercăm ca mirosul mâncării să nu se răspândească în toată casa, mai ales atunci când avem o bucătărie deschisă. Hota a fost inventată pentru a ne ajuta să eliminăm mirosul de mâncare în exterior. Dar sunt persoane care preferă să gătească și să lase doar geamul deschis. Putem face acest lucru simultan, să lăsăm și hota aprinsă și geamul deschis?

De ce să nu ții geamul deschis când ai hota pornită?

Hota este acel electrocasnic care ne ajută să eliminăm mirosurile neplăcute din casă. În principal, hota a fost concepută pentru eliminarea mirosului de mâncare din casă, în timpul gătitului. Ea funcționează ca un aspirator. Aspiră tot mirosul și aburul emanat de mâncare și îl scoate afară printr-un tub. De ce spun specialiștii că nu este indicat să deschidem și geamul în acest timp?

Unele persoane dau drumul și la geamul de la bucătărie în timp ce au hota pornită, lucru care nu prea este indicat. Pe timp de vară nu ar trebui să fie o problemă, însă, în anotimpurile mai reci, situația nu este plăcută și poate crea neplăceri. Aerul eliminat este înlocuit cu cel care există în bucătărie, însă dacă geamul este deschis, va intra altul proaspăt din exterior.

Pe timp de vară situația este una plăcută, fiindcă temperatura din termometru este confortabilă pentru organismul uman, însă, în timpul iernii, aerul este rece și poate dăuna sănătății. Astfel, dacă hota este pornită și geamul este deschis în sezonul rece, se va creea un curent care vă poate afecta sănătatea fizică.

Un alt lucru de evitat este diferența de temperatură. În interiorul bucătăriei, temperatura aerului va crește, iar temperatura exterioară va fi mult mai scăzută. Atunci când deschideți geamul să aerisiţi, încercați să nu stați lângă geam. Puteți răci.

O altă problemă care poate apărea este condensul. Diferența de temperatură va aburi geamul bucătăriei, iar condensul repetat poate duce la formarea mucegaiului.

De ce e recomandat să ții geamul deschis când ai hota pornită?

Sunt persoane care susțin că geamul deschis ajută hota să scoată mirosul de mâncare și aburul afară din casă. Avantajul deschiderii ferestrei este că o parte din abur poate fi dispersat în mod natural, fără a trece prin hotă. Este imposibil ca hota să absoarbă tot aburul și mirosul, oricât de performantă ar fi aceasta.

Deschiderea ferestrei poate reduce și presiunea de lucru a hotei. Când deschidem fereastra, mirosul de mâncare va ieși în mod natural pe geam, astfel încât acesta să nu rămână în casă, iar pereții să prindă un miros greu de mâncare. Inclusiv mobila din bucătărie va fi afectată de aburul de mâncare care se evaporă în aer.

Cum scăpăm de mirosul de peşte prăjit

Pentru a scăpa de mirosul deranjant de peşte prăjit, înainte de preparare deschide geamul bucătăriei cât se poate de larg. Pune hârtie de copt în tigaie, apoi pune ulei în ea și las-o la încins. Adaugă peştele şi acoperă suprafaţa cu o altă hârtie de copt pe care o perforezi cu o scobitoare. Hârtia trebuie strânsă bine pe marginile tigăii. Se va găti pe ambele părţi, timp de 5-6 minute. La sfârșit, îndepărtează hârtia de copt și îl poţi mânca cu plăcere!