Home » Life & Style » Delta din mijlocul Bucureștiului sau Delta dintre blocuri. Paradisul abandonat de care nu mulți știu. Ce se găsește aici

Delta din mijlocul Bucureștiului sau Delta dintre blocuri. Paradisul abandonat de care nu mulți știu. Ce se găsește aici

Voicu Costin / 22.05.2022, 10:12
Delta din mijlocul Bucureștiului sau Delta dintre blocuri. Paradisul abandonat de care nu mulți știu. Ce se găsește aici

Unul dintre cele mai populare parcuri din București, mai este denumit și Delta dintre blocuri. Odată cu venirea primăverii, parcurile devin neîncăpătoare. După o săptămână de muncă, mulți dintre români și nu numai aleg să se relaxeze în aceste parcuri, care sunt o adevărată oază de liniște. Ei se pot bucură de natură și aer curat. Unde se află această zonă și ce putem vedea aici?

Delta dintre blocuri

Lacul Văcărești este un lac antropic aflat în cartierul Văcărești din București, sectorul 4, cu o suprafață de 189 ha, cuprins între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator).

Construcția lacului

Lacul Văcărești din București a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care însă a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989, astfel că, în prezent, a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste.

Lacul Văcărești a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmbovița. Costurile pentru pomparea apei sunt foarte mari și, prin urmare, această soluție de aducere a apei din Dâmbovița este neviabilă. Soluția tehnică ar fi ca apa să fie adusă gravitațional din râul Argeș, de la 27 de km de București, via Lacul Mihăilești.

Ecosistemul din Delta Văcărești

În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul, cunoscut în prezent și ca „Groapa Văcărești”, este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, ca păsări (inițial, 94 de specii), între care stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, animale acvatice ca șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil. În anul 2014, au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra) specie protejată. Prezența acestui mamifer la Văcărești este un indicator al sănătății ecosistemului.

În timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, zona joacă un rol deosebit de important pentru o serie de specii de păsări migratoare rare. Pe tot parcursul anului se braconează specii de păsări cântătoare, protejate de legislația autohtonă și europeană. În martie 2013, autoritățile au reușit să recupereze de la braconieri câțiva sticleți, o cinteză și un florinte. Deși nu sunt păsări pe cale de dispariție, ele sunt totuși protejate de lege.

Balta Văcărești devenea arie protejată

La 5 iunie 2012, când se sărbătorea Ziua Mondială a Mediului, ministrul mediului Rovana Plumb a vizitat zona Lacului Văcărești, considerată a fi „Delta Capitalei”, împreună cu ambasadorul Argentinei în România, Claudio Perez Paladino, însoțită și de reprezentanți ai ONG-urilor de protecție a mediului.

Localizare

Lacul Văcărești este situat între mall-ul Sun Plaza, hotelul Rin și blocurile Asmita Garden, iar în trecut, acest loc adăpostea mai multe persoane.