Home » Life & Style » Gesturi care sunt bune maniere în România, dar sunt semne de impolitețe în alte țări. Obiceiul considerat vulgar în Franța

Gesturi care sunt bune maniere în România, dar sunt semne de impolitețe în alte țări. Obiceiul considerat vulgar în Franța

Voicu Costin / 03.05.2022, 10:24
Gesturi care sunt bune maniere în România, dar sunt semne de impolitețe în alte țări. Obiceiul considerat vulgar în Franța

De mici am învățat de la părinții noștri că trebuie să respectăm oamenii din jurul nostru sau când mergem în vizită, să ne purtăm cuviincios. Astfel, regulile de bună maniere și de bună creștere au stat la baza dezvoltării oamenilor într-un mod plăcut, fiind respectuoși unii cu ceilalți și respectând persoana de lângă noi. Însă, sunt zone ale lumii în care, regulile sunt puțin schimbate faţă de cele din România. Haideți să vedem câteva diferențe între statele Occidentale și România.

Regulile de politețe în România, altfel interpretate în alte țări

Cărţile de vizită sunt respectate în Asia

Peste tot în lume, cartea de vizită are un rol important: face o foarte scurtă prezentare despre persoana în cauză. Dacă în România, oamenii nu pun prea mare preț pe cărțile de vizită primite de la terțe persoane, în cele mai multe ţări asiatice este privită ca o extensie a persoanei pe care o reprezintă.

Cu alte cuvinte, este lipsă de respect s-o primeşți într-un mod neglijent, îndoind-o sau îndesând-o în buzunar sau portofel imediat după primire. Bunele maniere asiatice cer să o citeşti cu atenţie. Este un mod de a-ţi arăta consideraţia faţă de persoana care ţi-a oferit-o.

Atenție cum faci cu mâna în Grecia

Orice gest sau semnal cu arătarea palmei deschise este extrem de ofensator în Grecia. Fluturarea mâinii la despărţire sau semnul „stop‟ trebuie evitate. Când îţi iei la revedere de la o persoană din Grecia, este mai potrivit să ridici palma îndreptată spre interior, ca şi cum ai fi un membru al unei familii regale sau o concurentă la un concurs de frumuseţe. Astfel, vei înlăltura toate considerentele cu privire la gesturile ofensatoare la adresa grecilor.

Evită guma de mestecat în unele ţări europene

Mestecăm gumă atunci când am plecat pe fugă de acasă, fără să ne spălăm pe dinți sau când simțim că avem nevoie. Împrospătează respirația și ne ajută să ieșim pe moment dintr-o situație neplăcută. În unele ţări ca Franţa, Luxemburg, Elveţia, mestecatul gumei în public este considerat vulgar. Mai mult, în Singapore, guma de mestecat este ilegală începând cu anul 1992.

Lasă mâncare în farfurie în China

În China este un semn de bună creștere, dacă lași puţină mâncare în farfurie. Dacă manânci tot, gazda este forţată să-ţi umple farfuria din nou, pentru că aşa cere codul bunelor maniere. De altel, dacă laşi mâncare în farfurie, oferi un semn de recunoaştere a generozităţii gazdei.

Țara în care bacșișul este considerat o insultă

În Japonia se consideră că bacșișul este jignitor, că ofensezi o persoană dacă îi dai o sumă de bani în plus pentru serviciul prestat. Japonezii dau și acceptă sume de bani doar la nunți sau la înmormântări. Atunci, banii sunt puși în plicuri albe și nu rămân la vedere. Sumele oferite sunt considerate forme de mulțumire și respect.

Și în alte țări precum Finlanda sau Nouă Zeelandă, la restaurant, hotel, aeroport sau taxi, nu se acceptă tips. Abordarea generală din aceste state este că serviciile trebuie să fie întotdeauna exemplare și nu trebuie recompensate suplimentar atunci când clientul este foarte mulțumit.