Home » Life & Style » Istoria neștiută a palatului construit după planul lui Anghel Saligny. Ce rege important al României i-a trecut pragul

Istoria neștiută a palatului construit după planul lui Anghel Saligny. Ce rege important al României i-a trecut pragul

Voicu Costin / 06.04.2022, 15:49

Marea majoritate a construcțiile din România au fost considerate bijuterii în adevăratul sens al cuvântului. Multe dintre ele, care au fost restaurate și îngrijite au fost vândute pe sume foarte mari sau au fost transformate în muzee. Dar multe dintre ele au reușit să ajungă în paragină și date uitării. Haideți să vedem istoria neștiută a palatului construit după planul lui Anghel Saligny!

Cine a fost Grigore Lupescu

La momentul Unirii Principatelor, alături de figura legendară a lui Moș Ion Roată, în Divanurile Ad-hoc s-a remarcat un țăran din zona Râmnicului, Gheorghe Lupescu (1824-1882), originar din Grădiștea de Râmnicu Sărat, localitate aflată în Bărăgan. Pentru calitățile sale oratorice și de bun organizator, țăranii din fostul județ Râmnicu Sărat l-au ales reprezentantul lor în Divanul Ad-hoc din Țara Românească.

Palatul Lupescu şi grandoarea sa

Palatul Lupescu a fost construit în perioada 1888-1889 după un proiect al inginerului arhitect Anghel Saligny. Clădirea are 10 încăperi, iar în fiecare încăpere avea propriul său design, cu mobilier de epocă. În acea perioadă, Anghel Saligny construia vechea gară din Râmnicu Sărat și a fost cazat la boierul Gheorghiță Lupescu în vechiul său conac. De aici a apărut, se pare, ideea unei clădiri în stil neoromânesc, împrumutând modelul palatelor din Franța.

Clădirea a fost gândită să aibă 10 camere, fiecare încăpere având propriul său design, cu mobilier de epocă.

În anul 1882, când acesta a murit, strânsese o avere de câteva sute de hectare, iar fiul său, Gheorghe, și mai apoi nepotul, Ionel, vor duce mai departe tradiția politică. Familia Lupescu a fost o susținătoare a regalității, iar în acest sens Lupeștii au întreprins mai multe acțiuni.

Cu ocazia manevrelor militare din 1902, regele Carol și principesa Maria, viitoarea regină Maria, au apreciat ospitalitatea râmnicenilor și au lăudat gazdele din Râmnicu Sărat pentru frumusețea acestui așezământ. La acea dată, Palatul Lupescu era considerat una din bijuteriile arhitecturale ale țării.

Sfârșitul vieții lui Ionel Lupescu

În 1916, Ionel Lupescu își va întrerupe studiile și se va înscrie voluntar în Regimentul 9 Infanterie Râmnicu Sărat, distingându-se în luptele de la Doaga și Mărășești. A fost decorat cu medalia Virtutea Militară și a primit distincții asemănătoare din partea Franței, Marii Britanii și Polonie.

Deputat și senator de Râmnicu Sărat în mai multe rânduri, după venirea comuniștilor la putere, acesta a fost acuzat că a organizat o organizație subversivă, Garda Fulger, în scopul răsturnării ordinii sociale. A fost închis și a murit la închisoarea Jilava în anul 1952.

Primarul din Râmnicu Sărat și-a donat preventiv o mare parte din avere

În 1937, anticipând probabil vremurile care se apropiau, boierul râmnicean și-a donat ce mai mare parte a averii sale statului român. Împreună cu soția sa Olga au adoptat o fetiță, care va primi drept moștenire o altă parte a averii familiei. Palatul Lupescu a făcut parte din donația către statul român, cu obligația ca noul proprietar să îl țină în bunăstare.

După ce a primit mai multe destinații, cu puțin înainte de cel de-al doilea război mondial, casa familiei Lupescu a adăpostit palatul fiscal. Chiar dacă în timpul regimului comunist s-au subtilizat diverse accesorii, clădirea mai poartă însemnele pline de noblețe ale timpului când a fost construită.

Clădirea aparține în prezent Ministerului Finanțelor și a găzduit, până în anul 1999, Trezoreria Râmnicu Sărat.