Home » Când, unde, cum » Izvorul Tămăduirii. Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui pentru a fi ferit de rele

Izvorul Tămăduirii. Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui pentru a fi ferit de rele

Manolică Anca / 07.05.2021, 13:11
Izvorul Tămăduirii. Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui pentru a fi ferit de rele

În prima vineri din Săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii. Este o sărbătoare foarte importantă închinată Maicii Domnului, numele acesteia amintind de minunile săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Iată ce rugăciune este bine să rostești în această zi, pentru a fi ferit de rele. Are mare putere!

Izvorul Tămăduirii

În prima vineri de după Paște, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. În această zi, în toate bisericile sunt oficiate slujbe de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. Această sărbătoare aminteşte de minunea ce a avut loc în apropierea Constantinopolului, atunci când Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare (457-474) un izvor cu apă vindecătoare.

Mergând printr-o pădure, împăratului Leon i s-a ivit un orb în cale. Rănit și în încercarea de a căuta drumul bun, orbul i-a cerut puțină apă lui Leon. Acesta a plecat să caute, însă, negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a arătat locul unde va găsi apa. Aceasta avea să îi potolească setea orbului şi să îi redea vederea Urmând vorbele Maicii Domnului, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a potolit setea și şi-a recăpătat şi vederea. Imediat ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică.

De-a lungul vremii, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit multe răni şi suferinţe. Chiar și împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. În semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare, care, din păcate, a fost distrusă de turci, în 1453, la căderea Constantinopului.

Izvorul Tămăduirii se sărbătorește în prima vineri după Paște
Izvorul Tămăduirii se sărbătorește în prima vineri după Paște

Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui de Izvorul Tămăduirii

În această zi mare, creștinii ortodocși iau parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. Preotul îi stropește cu aghiasmă pe toți cei aflați în biserică, pentru a alunga spiritele rele. Iată ce rugăciune se rostește cu ocazia acestei mai sărbători.

„Doamne Dumnezeule Atotputernic, doctorul sufletelor și vindecător al organismelor, iartă-ne fiecare păcat pe care l-am făcut accidental sau involuntar. Robul tău (n.r. numele) cer umilr iertare, iluminare și vindecare. Luminează-ne ochii, curăță-ne corpul de orice boală și îndrumă-ne pe calea credinței tale sfinte. Doamne, ține departe toți dușmanii vizibili și invizibili și binecuvântat să fie Duhul tău de viață, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea puternică care ar trebui rostită de toți creștinii ortodocși de Izvorul Tămăduirii.

Sărbători închinate Maicii Domnului

Conform tradiţiei bisericeşti, dintre toţi sfinţii cinstiţi în ortodoxie, Maica Domnului are cele mai multe sărbători închinate ei. Dintre acestea, patru sunt socotite „mari” şi incluse adesea în iconografia de pe catapeteasmă, în rândul praznicelor împărăteşti.

Aceste sărbători sunt: Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie) numită şi Sfânta Maria Mică, Intrarea în Biserică sau Ovidenia ori Vovidenia (21 noiembrie), Bunavestire sau Blagoveştenia (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului sau Uspenia (15 august). La acestea, se adaugă alte şapte sărbători care amintesc anumite momente din viaţa ei. Printre acestea se numără şi Izvorul Tămăduirii, care se bucură de mare cinstire, fiindcă pică mereu vineri în Săptămâna Luminată.