Home » Life & Style » Motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă. Un veterinar a explicat ce ascunde de fapt acest gest

Motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă. Un veterinar a explicat ce ascunde de fapt acest gest

Manolică Anca / 10.04.2022, 16:17
Motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă. Un veterinar a explicat ce ascunde de fapt acest gest

Mulți stăpâni de câini se arată îngrijorați atunci când observă că patrupedul lor mănâncă iarbă. Acest comportament poate părea ciudat pentru oameni, dar este foarte comun la câini (și la pisici, de asemenea). Dar de ce o fac și cum știi când este o problemă? Și există modalități de a îi face pe câini să nu mai mănânce? Află totul din rândurile de mai jos.

De ce mănâncă iarbă câinele tău

Există mai multe motive pentru care câinele tău ar putea mânca iarbă. Deși nimeni nu știe cu siguranță de ce câinii au acest comportament, mulți veterinari consideră că acestea sunt de natură psihologică.

Mai jos, vei afla informații despre unele dintre cele mai comune teorii cu privire la motivul pentru care, din punct de vedere psihologic, câinii simt nevoia să mănânce iarbă, chiar și atunci când aceasta îi face să vomite. Vei putea înțelege mai bine comportamentul lor și vei putea determina dacă există sau nu vreo problemă de bază căreia ar trebui să îi acorzi o atenție deosebită.

Motive psihologice

Este plictisit, stresat sau supărat

Unii veterinari cred că patrupezii mănâncă iarbă pentru că sunt plictisiți, stresați, anxioși sau supărați din cauza a ceva. Unii câini sunt mai predispuși să mănânce iarbă atunci când cred că sunt singuri în curtea din spate, ceea ce contribuie la ideea că sunt nefericiți atunci când fac acest lucru.

De asemenea, unii medici veterinari cred că aceștia mănâncă iarbă pentru a le atrage atenția stăpânilor lor. Chiar dacă li se spune să nu mai facă ceva, câinii percep acest lucru ca pe o atenție, ceea ce ei de fapt caută. În ambele cazuri, în general, câinii nu mestecă iarba la fel de des atunci când stăpânii lor sunt afară cu ei.

Instinctul ar putea fi o altă cauză

Este posibil să existe și unele motive psihologice instinctive pentru acest comportament. Câinii provin din strămoși canini sălbatici care mâncau orice animale pe care le puteau vâna, inclusiv conținutul stomacului acestor animale.

Acest conținut includea, de obicei, iarba pe care animalele o mâncaseră. Se crede că până la jumătate dintre lupii moderni mănâncă uneori iarbă, fie intenționat, fie alături de dieta lor obișnuită.

Câinii care mănâncă iarbă instinctiv nu vomită de obicei după aceea. Dacă observi cățelul tău mestecând iarbă și nu îl vezi vomitând din cauza acesteia, nu ar trebui să îți faci griji.

Le place gustul ierbii

În cele din urmă, mai există un alt motiv psihologic pentru care câinii pot mânca iarbă: le place gustul acesteia. Unii fac asta doar în anumite locuri sau în anumite perioade ale anului, iar acest lucru contribuie la ideea că le place gustul și textura ierbii pe care o mestecă.

De ce mănâncă iarbă câinele tău
De ce mănâncă iarbă câinele tău

Motive fizice pentru care câinele tău mănâncă iarbă

Stomac deranjat

Mulți proprietari de animale de companie cred că patrupezii lor mănâncă iarbă pentru că au stomacul deranjat. Asta pentru că este atât de strâns legat de vărsături. Cu toate acestea, este de fapt dificil de spus dacă câinele vomită sau nu din cauza faptului că a mâncat iarbă sau dacă vomită pentru că avea stomacul deranjat și a crezut că iarba îl va ajuta.

Un răspuns pentru deficitul alimentar

Este posibil ca unii dintre ei să mănânce iarbă pentru că au nevoie de mai multe fibre în dieta lor. Dacă observi că patrupedul tău mănâncă iarbă des, mai ales imediat după masă, este posibil ca acesta să încerce să umple un gol în alimentația lor.

„Dacă nu vă hrăniți câinele cu o dietă premium, este posibil să mănânce iarbă pentru a obține furaje suplimentare”, spune dr. Jim Kennedy, un veterinar de la Greencross Vets Beenleigh, potrivit Digi Animal World.

Probleme cu stomacul

În cazul în care câinele tău prezintă simptome de probleme stomacale, este posibil să aibă nevoie de un control la medicul veterinar. Patrupezii sunt predispuși la mai multe tulburări stomacale și digestive foarte periculoase. Cu toate acestea, aceste probleme pot fi, de obicei, ușor de tratat de către medicul veterinar.

Câinii nu vomită întotdeauna după ce mănâncă iarbă, iar unii nu o fac niciodată. Acest lucru poate însemna că nu există o legătură reală între cele două activități. Ei pot vomita din cauza texturii sau a gustului ciudat al ierbii, mai degrabă decât din vreun motiv digestiv.