Home » Life & Style » Românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni. Povestea lui incredibilă

Românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni. Povestea lui incredibilă

Manolică Anca / 17.04.2021, 17:20
Românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni. Povestea lui incredibilă

Cel de-al Doilea Război Mondial a fost un eveniment tragic, în care foarte mulți oameni nevinovați și-au pierdut viața din cauza unor principii și lideri care doreau să schimbe cursul dezvoltării statelor de la aceea vreme. Iar Holocaustul reprezintă, cu siguranță, o mare pată neagră în istoria umanității. În acest articol vei afla povestea lui Traian Popovici, românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni de origini evreiești.

Românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni

Traian Popovici s-a născut pe 17 octombrie 1892, în satul Rușii Mănăstioarei, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria. Devenise un avocat foarte respectabil, iar de-al Doilea Război Mondial l-a prins ca primar al orașului Cernăuți. ]n timpul Primului Război Mondial el s-a aflat pe front și a fost martor la toate ororile care s-au petrecut. După anul 1918, în urma destrămării Austro-Ungariei, orașul Cernăuți a fost reintegrat în România.

După ce lucrurile s-au calmat, acesta și-a luat doctoratul în drept, dar, la scurt timp, Armata Roșie avea să cucerească regiunea integrând-o în Republica Socialistă Sovietică Ucrainiană. Astfel, Popovici s-a refugiat la București fiind un susținător al lui Ion Antonescu. Lucrurile aveau din nou să se schimbe după ce a observat că Antonescu era un partizan al politicilor de segregare. În anul 1941, România recucerește orașul Cernăuți după ce România se aliază Germania nazistă. Drept urmare, Popovici se întoarce în regiunea pe care o iubea.

Românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni
Românul care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni

I s-a opus lui Ion Antonescu pentru viața lor

După ce s-a reîntors la Cernăuți, acesta ajunge din nou primar al orașului și încearcă să caute soluții salvatoare pentru evreii care erau puternic persecutați în acea vreme. Mai mult, aceștia erau obligați să poarte un semn distinctiv atunci când mergeau prin oraș.

Pe 10 octombrie 1941, Ion Antonescu a dat ordin să se creeze ghetouri și toți evreii să fie deportați din orașul Cernăuți. Aceștia însumat 37,9% din populația localității, adică aproximativ 42.000 de persoane. Traian Popovici a încercat să se opună acestui ordin, însă fără succes. În numai o lună, au fpst deportați 28.000 de evrei, iar mai mult de jumătate dintre ei și-au pierdut viața, din cauza condițiilor inumane de trai și de muncă.

Când s-a aflat, a fost înlăturat din funcție

Ulterior, Traian Popovici a avut o întâlnire cu autorităţile locale și naționale, la care a participat și Ion Antonescu. El a susținut cu frenezie faptul că evrei sunt vitali pentru economia orașului Cernăuți, fiindcă sunt și o mână de lucru ieftină. Astfel, a primit permisiunea de a întocmi o listă cu 20.000 de evrei buni de muncă, care urmau să fie aduși din ghetouri. Traian Popovici a creat această listă, multe persoane fiind trecute fără a avea o specializare, doar, doar erau salvate de la moarte. Însă, în 1942, autoritățile naționale și-au dat seama acest lucru, Traian Popovici fiind înlăturat din funcția de primar. În perioada următoare, alți 5.000 de evrei au fost deportați din Cernăuți.

După ce a luat sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial, Traian Popovici a publicat cartea numită „Spovedania”, aceasta fiind ca o mărturisire a faptelor pe care le-a trăit și arătând suferința evreilor în acea perioadă. El a murit pe 4 iunie 1946, la doar 53 de ani, în satul Ciolacu, comuna Fundu Moldovei, județul Suceava.

Mormântul lui Traian Popovici
Mormântul lui Traian Popovici

Pentru faptele sale, comisia de la Yad Vashem i-a acordat titlul de „Drept între popoare”, în anul 1969.