Sarmale de post cu bulgur. Este posibil să vă fi întrebat măcar o dată ce este bulgurul mai ales că despre acest aliment, care stă la baza dietei de zi cu zi în unele zone din orient, se vorbește din ce în ce mai mult. În zilele noastre bulgurul a devenit extraordinar de popular și în alte părți ale lumii, chiar dacă încă este confundat cu o mâncare făcută în principal din griș, numită cușcuș.
Bulgurul este un produs din boabe de grâu arnăut/durum care sunt măcinate mari. Ca înlocuitor al orezului clasic, poate fi întrebuințat în pilaf, ardei umpluți, supe, sarmale. Bulgurul din comerț este deja prefiert, așa că pregătirea lui este simplă și rapidă. Trebuie doar lăsat la înmuiat în apă caldă timp de aproximativ 20 de minute.
Spre deosebire de orezul simplu, bulgurul este bogat în fibre, proteine și vitamine, dar are un indice glicemic scăzut. De asemenea, bulgurul este o sursă importantă de carbohidrați, fier, magneziu, vitaminele B si E, calciu, fosfor. Deoarece conține gluten, la fel ca toate produsele de grâu, nu trebuie consumat de persoanele ce au intoleranță la gluten. Bulgurul se găsește de regulă în supermarketuri în pungi de plastic. Odată desfăcut ambalajul, ar trebui păstrat într-un vas cu închidere ermetică și ferit de lumină. Este recomandat să fie consumat în termen de șase luni de la cumpărare, pentru că gustul poate suferi modificări.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Curăţaţi varza de primele frunze numai daca este cazul. Puneți o oală cu multă apă la fiert şi sare. Când apa dă în clocot, introduceți varza şi lăsați să fiarbă cu capacul pus timp de 8-10 minute. Rotiți-o în vas ca să fiarbă pe toate părțile. Scoateți varza într-o strecurătoare şi lăsați-o la răcorit. Desfaceți apoi frunzele una câte una până obțineți cam 20 de frunze. Curățați de cotor centrul care rămâne, tocați-l mărunt şi adăugați-l pe fundul oalei în care veți fierbe sarmalele.
Separat, într-o tigaie largă încingeți puțin ulei, căliți ceapa tocată mărunt până se înmoaie bine (10-15 minute, la foc mic). Adăugați chimionul, menta, pătrunjelul tocat şi bulgurul. Se condimentează cu sare, piper negru şi chili, după care amestecați ca să se omogenizeze umplutura.
Luați câte o frunză de varză, tăiați în V zona dinspre cotor unde este tare. Adăugați o lingură de umplutură şi rulați. Așezați sarmalele în oală, peste stratul de varză tocată.
Urmează ca într-o cană cu apă să dizolvati pasta de roșii şi de ardei, să adăugați usturoiul strivit şi sucul de lămâie (cam 2-3 linguri). Turnați acest amestec peste sarmale, completați cu apă până veţi acoperi sarmalele, mai adăugați o cană cu apă. Puneţi uleiul şi presarăți sare.
Peste sarmale se așează o farfurie cu fundul în sus ca să le ţină sub apă. Puneți oala pe foc şi aduceți la fierbere, la foc mic. Așezați capacul doar ușor întredeschis. Lăsați să fiarbă circa 45 de minute. Verificați o sarma, să fiţi siguri că bulgurul şi varza sunt fierte.
Lăsați la răcorit măcar 30 de minute. Sarmalele vor absorbi mare parte din sosul din oală. Le puteți consuma călduțe sau la temperatura camerei, presărate cu puţină mentă uscată, fulgi de chili.