Home » Life & Style » Sfânta Parascheva 2022. Ce semnificație are de fapt atingerea moaștelor Cuvioasei

Sfânta Parascheva 2022. Ce semnificație are de fapt atingerea moaștelor Cuvioasei

Ileana Mladinoiu / 12.10.2022, 17:52
Sfânta Parascheva 2022. Ce semnificație are de fapt atingerea moaștelor Cuvioasei

Sfânta Parascheva 2022. De-a lungul istoriei, oamenii cu inimi curate au primit darul ceresc al sfințeniei pentru faptele lor bune. Ajutorul dat de sfinți pentru oamenii care trăiesc pe pământ este neprețuit, iar venerarea moaștelor mărturisește atașamentul indispensabil și liniștitor față de ceea ce este sacru, mijlocirea la Dumnezeu pentru mântuirea lor. Oamenii simt că trebuie să-și alunge temerile prin contemplarea și atingerea relicvelor. „Cine atinge oasele martirilor participă la sfințenia și harul care locuiește acolo”, a spus Sfântul Vasile. În vremurile în care „a vedea înseamnă a crede”, când, printre alte exemple, medicina era neputincioasă să oprească epidemiile și adesea, pur și simplu, să vindece, moaștele au fost timp de secole singura, ultima soluție.

Sfânta Parascheva. Recunoașterea canonică a relicvelor

Dreptul Canonic nu autorizează închinarea la moaște decât cu dubla condiție ca acestea să fie cele ale unui sfânt canonizat și să fie recunoscute ca autentice. De asemenea, este necesar să se facă distincția între moaște solide, cum ar fi trupurile întregi sau fragmentate ale sfinților sau obiectele pe care le-au atins, moaște lichide, cum ar fi lacrimile Fecioarei care curg pe o icoană sau picăturile de sânge impregnate pe câte un giulgiu.

Ceea ce interesează în materialul de față este legat de Sfânta Parascheva ale cărei minuni săvârșite sunt recunoscute în întreaga lume, și, mai cu seamă, dacă atingerea moaștelor Cuvioasei are vreo semnificație.

Ce semnificație are de fapt atingerea moaștelor Cuvioasei

Sfânta Parescheva nu contenește a face minuni pentru aceia care aleargă la ea cu credință. Toți cei neputincioși ce poartă lucruri doar atinse de moaștele Cuvioasei dobândesc vindecare. Și în vreme de secetă sau la altă nevoie mare, făcând creștinii rugăciune și ieșind cu sfintele moaște, primesc răspuns îndată la rugăciunile lor. Iar, în patria ei, la Epivata, unde casa părintească a fost transformată într-o biserică închinată ei, Cuvioasa face multe minuni, cu harul Domnului, căruia I se cuvine mărirea în vecii vecilor.

Sfânta Parascheva a ajutat oamenii în căsnicie, rezolvând și probleme de sănătate, găsirea obiectelor pierdute, obținerea de note bune și a diplomelor dorite.

De asemenea, prin atingerea moaștelor Cuvioasei, oamenii se roagă să obțină locuri de muncă, locuințe. Se mai roagă ca orașul Iași, și nu numai, să fie ferit de război, furturile să înceteze și să fie găsite cele furate, viața chiar și a copiilor nenăscuti să le fie apărată, ploaia să vină pentru recolte bune etc.

Minunile săvârșite

Toate acestea, pentru că așa a făcut Sfânta Parascheva, iar miracolele au avut loc de-a lungul timpului, pentru că oamenii au făcut una sau mai multe lucruri dintre cele de mai jos:

  • S-au rugat cum au știut in fata moaștelor pentru rezolvarea problemei pe care au avut-o;
  • Au citit Acatistul Sfintei Parascheva în fata moaștelor sale;
  • Au citit Acatistul si Paraclisul Sfintei Parascheva in fata moaștelor cerând ajutor;
  • Au lăsat un pomelnic pentru Sfânta Liturghie;
  • Au dat un pomelnic la Biserica cu Sfintele Moaște prin intermediul unui om care a vizitat Biserica;
  • S-au rugat sfintei acasă;
  • Au atins o batistă curată de racla cu Sfintele Moaște si apoi cu batista au atins părțile suferinde ale corpului pentru câteva zile. În loc de batistă se pot folosi și haine sau alte lucruri precum ochelarii;

Fiindcă oamenii primesc în dar ajutor de la Sfânta Parascheva, vin să-i venereze Sfintele Moaște mai ales la sărbătorirea Sfintei Parascheva de pe 14 octombrie. În această zi, Cuvioasa poate să aibă putere mai mare să îndeplinească dorințele oamenilor, deși miracolele evocate mai sus s-au întâmplat în zile diferite pe tot parcursul anului.

Puterea Sfintelor Moaște este menționată în Vechiul Testament, unde  este descrisă o întâmplare în care o persoană decedată a fost aruncată peste Moaștele unui Sfânt și aceasta a înviat. Tot în Vechiul Testament se vede cum haina aparținând profetului Ilie a fost folosită de ucenicul său pentru producerea unui miracol, respectiv despărțirea apelor unui râu. Cu atât mai mult, lucrurile aparținând Sfinților Noului Testament pot face minuni.

„În seara zilei de 14 octombrie, praznicul Cuvioasei se încheie cu o mişcătoare procesiune în jurul Catedralei. Având în frunte pe Mitropolitul Moldovei. Care, împreună cu clericii şi credincioşii, cu lumânări în mâini poartă racla cu moaştele sfintei. În sunetul clopotelor şi al frumoaselor cântări bisericeşti.

După aceea se aşază moaştele în biserică la locul lor, se cântă paraclisul Sfintei Parascheva, apoi fiecare se întoarce la ale sale cu bucuria marelui praznic în suflet şi cu mângâierea Duhului Sfânt în inimă. Cu ale cărei sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin!”, relatează darurimanastiresti.ro.