Home » Life & Style » Timp liber » Acatistul Sf. Mina. Rugăciunea de ajutor la vreme de necaz

Acatistul Sf. Mina. Rugăciunea de ajutor la vreme de necaz

Alexandru Cazacu / 09.12.2021, 14:54
Acatistul Sf. Mina. Rugăciunea de ajutor la vreme de necaz

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Mina la data de 11 noiembrie, iar cei romano-catolici în ziua de 24 a aceleași luni. Se spune despre Sf. Mina că îi ocrotește pe cei nedreptățiți și îi ajută pe cei care au fost înșelați. În continuarea acestui articol, îți vom prezenta acatistul Sfântului Mina. Este bine să rostim această rugăciune atunci când trecem printr-o perioadă mai grea.

Despre Acatistul Sântului Mina

Rugăciunea din următoarele rânduri este de fapt o slavă adusă Sfântului Mina, în care sunt ilustrate unele momente din viața sa, minunile săvârșite, dar și importanța pe care o are în religia creștin-ortodoxa. Totodată, în Acatistul Sfântului Mina se vorbește și despre chinurile groaznice pe care a trebuit să le îndure pentru credința sa nemărginită.

Potrivit scrierilor creștine, Sfântul Mina a trecut prin multe greutăți pentru a-și putea păstra credința în Dumnezeu, luptând cu toată puterea împotriva păgânismului. Credincioșii ortodocși rostesc Acatistul Sf. Mina atât în ziua prăznuirii sale, pe 11 noiembrie, dar și atunci când se află la vreme de necaz sau supărare. Iată cum sună această rugăciune.

Acatistul Sf. Mina – rugăciune pentru ajutor la vreme de necaz

Condac 1

„Folositor și ajutător mare te-ai arătat lumii în primejdii, Mucenice, că pe mulți ai izbăvit de pagube: pe furi urmărind, pierderile depărtându-le și celor ce aleargă la tine cu credință împlinind cererea lor; pentru aceasta te rugăm, fii milostiv și nouă care iți cântăm: Bucură-te, Mina, mult-pătimitorule!”

Icosul 1

„Întrupându-se cuvântul lui Dumnezeu s-a luminat făptura, și printr-Însul a izvorât mulțimea mucenicilor, care au pătimit până la sânge, făcându-se apărători celor neputincioși; pentru aceasta îți cântăm:

Bucură-te, stea neapusă.

Bucură-te, rază de nematerialnic foc.

Bucură-te, lumina celor păgubiți.

Bucură-te, căderea celor răpitori.

Bucură-te, taină care destăinuiești nelegiuirea.

Bucură-te, stavilă care oprești rătăcirea.

Bucură-te, stâlp care împiedici necuviința.

Bucură-te, adânc care pierzi lăcomia.

Bucură-te, suflare care întărești inimile celor suferinzi.

Bucură-te, mână care descoperi prădăciunile.

Bucură-te, lanț care fereci pe făptuitorul celor rele.

Bucură-te, negură care întuneci gândurile necurate.

Bucură-te, Mina, mult-pătimitorule! (…)”

Citește continuarea rugăciunii pe crestinortodox.ro!

Acatistul Sf. Mina. Rugăciunea care ajută la vreme de necaz
Acatistul Sf. Mina. Rugăciunea care ajută la vreme de necaz

Cine a fost Sfântul Mina

Sfântul Mina a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximilian. Fiind de origine egipteană, el s-a născut în apropiere de Memphis, însă a rămas orfan de la o vârstă foarte fragedă. Cu toate că a avut o copilărie extrem de grea, Sfântul a ajuns în armata împăratului Dioclețian. Însă, când acesta din urmă a poruncit persecutarea creștinilor, Sf. Mina a dezertat și s-a retras în deșert, dedicându-și viața credinței în Dumnezeu.

Se spune că ulterior, el a primit de la Dumnezeu puterea de a face minuni. Fiind prins de romani, Sfântului Mina i s-a cerut să se lepede de credința creștină, însă el a refuzat. Așadar, el a fost supus la chinuri groaznice, iar apoi a fost decapitat.

După cum spuneam și la începutul articolului, Sf. Mina este considerat a fi ocrotitorul păgubiților. Se crede că persoanele care au fost prădate își vor recupera bunurile dacă se roagă cu smerenie la Sfânt, iar hoții vor fi capturați.