Home » Life & Style » Timp liber » Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă. Unde se găsesc cele mai multe restaurante cu stele Michelin

Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă. Unde se găsesc cele mai multe restaurante cu stele Michelin

Alexandru Cazacu / 27.06.2022, 11:35
Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă. Unde se găsesc cele mai multe restaurante cu stele Michelin

Cel mai probabil, atunci când auzim de Michelin, gândul ne duce la celebrele anvelope. Cu toate acestea, compania franceză este renumită și pentru Ghidul Michelin anual, care includea și recenzii anonime ale unor restaurante din Europa. Aceste recenzii erau date atât pentru gustul preparatelor, cât și pentru personalitatea acestora. Dar ce sunt stelele Michelin și cum se acordă ele? Ei bine, veți afla acest lucru în rândurile următoare.

Ce sunt stelele Michelin

În zilele noastre, mulți dintre cei mai de seamă chefi din lume consideră stelele Michelin ca fiind un semn distinctiv al unei mese rafinate. După cum ne putem aștepta, acestea nu se obțin cu una cu două, ci sunt acordate doar restaurantelor pe care Michelin le cataloghează ca fiind cele mai bune dintr-un anumit oraș.

Odată cu această onoare, beneficiarii de stele Michelin câștigă și un prestigiu, iar mulți dintre ei observă și o creștere a vânzărilor după ce le-au primit. Pe de altă parte, unii dintre cei care au avut stele Michelin și le-au pierdut, au observat o scădere a cifrei de afaceri. Michelin Publică ghiduri anuale pentru nu mai puțin de 28 de țări din întreaga lume.

Cum se acordă stelele Michelin

După cum am menționat și anterior, o stea Michelin este o insignă de onoare. Un restaurant poate să aibă între una și trei stele. Evident, restaurante care au trei stele Michelin sunt de cel mai înalt calibru. Există și o metodă de clasificare a stelelor Michelin.

Mai exact, restaurantele care au o stea sunt considerate a fi foarte bune în categoria lor, cu un meniu de calitate și cu preparate culinare la un standard constant ridicat. În cazul unui restaurant cu două stele Michelin, acesta are preparate excepționale, care sunt oferite într-un mod unic, astfel că „merită un ocol” pentru a-l vizita în călătorie.

În schimb, restaurantul cu trei stele are o bucătărie excepțională și „merită o călătorie specială”, doar pentru a-l vizita. Adică, în loc să fie o oprire în drumul către o anumită destinație, restaurantul respectiv este chiar destinația. Aici se servesc preparate distincte pregătite la perfecție.

Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă
Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă. Unde se află cele mai multe restaurante cu stele Michelin

Cine acordă aceste stele

Inspectorii care vizitează restaurantele sunt complet anonimi. Aceștia trebuie să aibă o mare pasiune pentru mâncare, dar și un ochi „format” pentru detalii. Totodată, inspectorilor Michelin le este interzis să vorbească cu jurnaliștii. Ba chiar mai mult de atât, ei trebuie să își păstreze secrete activitățile de la locul de muncă chiar și față de familie.

Atunci când un restaurant este vizitat de unul dintre inspectori, acesta întocmește un raport complet cu privire la experiența culinară, iar în centrul atenției se află calitatea preparatului din farfurie. Există și alți factori care sunt luați în considerare, cum ar fi felul în care este servită mâncarea, stăpânirea tehnicilor culinare, dar și calitatea serviciilor.

Ținând cont de toate acestea, inspectorii vor decide care sunt restaurantele ce primesc stelele Michelin. Prestigioase sunt chiar și restaurantele care dețin o singură stea și nu există bucătar care să nu râvnească la această onoare.

Foarte puține restaurante din întreaga lume dețin cel puțin o stea, însă orașul cu cele mai multe astfel de restaurante este în prezent Tokyo. Aici există 161 de restaurante care se mândresc cu o stea Michelin.