Home » Life & Style » Timp liber » Ce trebuie să știi neapărat despre Sfânta Maria Mică. Se spune sau nu La Mulți Ani în această zi

Ce trebuie să știi neapărat despre Sfânta Maria Mică. Se spune sau nu La Mulți Ani în această zi

Alexandru Cazacu / 07.09.2021, 10:10
Ce trebuie să știi neapărat despre Sfânta Maria Mică. Se spune sau nu La Mulți Ani în această zi

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, care este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului. Află în următoarele rânduri, dacă se spune sau nu La Mulți Ani de Sfânta Maria Mică. Iată ce trebuie să știe toți creștinii despre această mare sărbătoare.

Se spune sau nu La Mulți Ani de Sfânta Maria Mică

Cel mai probabil, mulți dintre noi ne-am întrebat când se urează La Mulți Ani de Sfânta Maria. Ei bine, unii oameni sunt de părere că nu e bine să faci această urare de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului), pe 15 august. Pe de altă parte, alții susțin că este bine să faci acest lucru atât de Sfânta Maria Mare cât și de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.

Se spune că de Sfânta Maria Mare se pomenesc doar morții, iar onomastica s-ar sărbători la data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Cu toate acestea, preoții ne spun că nu este greșit să urezi ”La Mulți Ani” cuiva care poartă acest nume, ori de câte ori se sărbătorește ceva care are legătură cu Sfânta Fecioară Maria.

Cine au fost părinți Sfintei Fecioare Maria

O legendă creștină spune că Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria, erau foarte înaintați în vârstă, însă își doreau din tot sufletul un copil. Se pare că încercările de o viață nu au dat roade în acest sens, așadar singura lor șansă de a avea un copil erau doar rugăciunile către Dumnezeu.

Ei bine, Dumnezeu a ascultat rugăciunile drepților Ioachim și Ana, dăruindu-le un copil cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ. Și uite așa a venit pe lume ”fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului și mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinților, sprijinitoarea păcătoșilor, atotputernica ajutătoare și rugătoare pentru toți oamenii, Maica îndumnezeirii și mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită decât serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluiește pe noi”.

Se pune sau nu La Mulți ani de Sfânta Maria Mică
Se pune sau nu La Mulți ani de Sfânta Maria Mică

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Sfânta Maria Mică este cu siguranță una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor, fiind și primul praznic din Anul bisericesc. De secole, în jurul acestei sărbători duhovnicești s-au adunat nenumărate tradiții și obiceiuri. Iată câteva dintre acestea.

În ziua de Sfânta Maria Mică creștinii aprind o candelă, pe care o pun în dreptul icoanei Maicii Domnului, la care se roagă pentru sănătate, liniște și bunăstarea familiei.

Tot în această zi, creștinii duc la biserică cu un coș cu fructe și colaci, pentru a fi sfințite și împărțite ulterior celor mai nevoiași.

De Sfânta Maria Mică, bărbații lucrează la câmp și nu fac alte munci în gospodăriile lor. De asemenea, femeile nu spală și nu calcă .

Totodată, de Nașterea Maicii Domnului, fetele nemăritate se roagă la Sfânta Fecioară ca să le ajute să își găsească alesul. De asemenea, de Sfânta Maria Mică, femeile care nu pot să aducă pe lume un copil se roagă la icoana Maici Domnului pentru ca Ea să le binecuvânteze și să le ajute în acest sens.