Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost primul prim-ministru al României și ce s-a întâmplat de fapt în timpul mandatului său. Sfârșitul groaznic de care a avut parte

Cine a fost primul prim-ministru al României și ce s-a întâmplat de fapt în timpul mandatului său. Sfârșitul groaznic de care a avut parte

Toader Mihai / 18.10.2021, 16:29
Cine a fost primul prim-ministru al României și ce s-a întâmplat de fapt în timpul mandatului său. Sfârșitul groaznic de care a avut parte

Cu siguranță, funcția de prim-ministru este râvnită de toți politicienii unui stat. Printre șefii Guvernului din România s-au aflat oameni precum Lascăr Catargiu, Mihail Kogălniceanu sau Ion C. Brătianu. Cu toate acestea, nu mulți sunt cei care știu cine a fost primul premier al României și cum a sfârșit mandatul acestuia.

Cine a fost primul prim-ministru al României

În anul 1859, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Moldovei și al Țării Românești, Barbu Catargiu fost numit de acesta ministru al Finanțelor în noul guvern. Ei bine, la doar trei ani, pe data de 22 ianuarie 1862, Cuza l-a desemnat pe Barbu Catargiu pentru a forma primul guvern unic al țării în Muntenia.

Catargiu era cunoscut ca fiind un adept al consolidării statului român și chiar a lansat un motto pe care ar fi vrut să îl pună pe drapelul țării. Acesta suna cam așa: ”Totul pentru Țară, nimic pentru noi”.

Ce s-a întâmplat în timpul mandatului lui Barbu Catargiu

În calitatea sa de premier, Barbu Catargiu a înaintat spre dezbaterea Adunării legislative un proiect de lege agrară, care nu era în avantajul țăranilor români, așa cum ar fi vrut Alexandru Ioan Cuza. Cu toate că proiectul conservator autoriza vânzarea sau închirierea către țărani a unor terenuri pe moșiile statului și a instituțiilor publice, acest lucru nu se putea face și pe moșiile boierilor.

Ei bine, proiectul respectiv era susținut de cei mai mulți membri ai Adunării. Cu toate acestea, întreaga opoziție liberală și progresistă, în frunte cu Mihail Kogălniceanu, s-a ridicat împotriva lui noului prim-ministru, de teamă ca proiectul de lege să nu fie votat. Primele măsuri aveau să provoace tensiuni mari pe scena politică din România, iar acestea au fost organizarea adunărilor publice și campaniile în ziare. La data de 11 iunie, 1862, grupul liberalilor și ultraconservatorilor sau ”Monstruoasa Coaliție”, cum a fost denumit, a organizat o demonstrație publică pe Câmpia Libertății, pentru a marca împlinirea a 14 de la Revoluția pașoptistă.

Barbu Catargiu, primul premier al României
Barbu Catargiu, primul premier al României

Sfârșitul groaznic de care a avut parte Barbu Catargiu

Câteva zile mai târziu, Barbu Catargiu a ținut un discurs politic care avea să fie și ultimul. Mai exact, la 20 iunie 1862, printre altele el a spus: ”Voi prefera a fi zdrobit decât a îngădui slăbirea liniștei. Pacea, domnilor, pacea și odihna sunt scăparea țării și voi prefera moartea mai înainte de a călca sau a lasă să se calce vreuna din instituțiile țării”.

Din nefericire, în seara zilei respective, după ce a părăsit clădirea Parlamentului din Capitală, Catargiu a fost asasinat prin împușcare. El se afla într-o trăsură alături de principele Nicolae Bibescu, prefectul Bucureștiului de la acea vreme. În acel moment s-au tras două focuri de armă, iar unul dintre ele l-a lovit pe Barbu Catargiu, acesta murind pe loc. Al doilea era destinat prefectului Bibescu, însă a ratat ținta.

Deși asasinul a dispărut, ulterior a fost identificat de autorități. Mai exact, este vorba despre Gheorghe Bogați. Cu toate acestea, el nu a fost niciodată acuzat sau judecat pentru crima pe care a săvârșit-o.