Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Sfântul Daniel, prăznuit pe 17 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și de ce este pomenit cu o săptămână înainte de Nașterea Mântuitorului

Cine a fost Sfântul Daniel, prăznuit pe 17 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și de ce este pomenit cu o săptămână înainte de Nașterea Mântuitorului

Alexandru Cazacu / 17.12.2021, 10:05
Cine a fost Sfântul Daniel, prăznuit pe 17 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și de ce este pomenit cu o săptămână înainte de Nașterea Mântuitorului

Pe data de 17 decembrie, cu o săptămână înainte de Nașterea Domnului, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Daniel. Tot în această zi sunt prăznuiți și Sfinții trei tineri, Anania, Azaria și Misail. În acest articol, veți afla mai multe detalii din  viața Sfântului al cărui nume înseamnă „Domnul este judecătorul meu”. Hai să vedem cine a fost Sfântul Daniel.

Cine a fost Sfântul Daniel, prăznuit la data de 17 decembrie în calendarul ortodox

Născut din seminția împărătească a lui Iuda, Sfântul Daniel a trăit cu mai bine de 4 secole înainte de Hristos. Pe vremea când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul Nabucodonosor, Sf. Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost capturați și luați ca sclavi.

Împăratul auzise de înțelepciunea Sfântului Proroc Daniel, așadar a porunci ca acesta să fie adus la palat, împreună cu cei trei tineri. Sfântul refuză să se înfrupte din bucatele împăratului, dezvăluindu-i că printr-o altă hrană se pot arăta mai frumoși la chip decât cei care mănâncă alimentele acestuia. Totodată, Sfântul a reușit să tâlcuiască unele vise ale împăratului pe care nici un vrăjitor de la curte nu reușea să le explice.

Se spune că cei trei tineri au refuzat să se închine idolilor, așa că împăratul Nabucodonosor a porunci ca aceștia să fie aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței de care dădeau dovadă, Dumnezeu a venit în ajutorul lor, transformând focul în rouă. Cu toate că și Sf. Daniel a refuzat să se închine statuii împăratului, el nu a fost aruncat în cuptor, pentru că primise numele Baltazar de la Asfanez, iar pentru babiloniei acest nume era de mare cinste.

Cine a fost Sfântul Proroc Daniel, cel prăznuit de creștinii ortodocși pe 17 decembrie
Cine a fost Sfântul Proroc Daniel

Aruncat în groapa cu fiare sălbatice

După cum spuneam, Sfântul Daniel a refuzat să se închine idolilor, iar pe vremea împăratului Darie a fost aruncat în groapa cu lei, însă fiarele sălbatice nu s-au atins de el. După ce a fost martor la această minune, împăratul a scris tuturor popoarelor:

„Pacea voastră să se înmulțească. De mine s-a dat această porunca în tot pământul împărăției mele, că fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strică și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijinește și izbăvește. Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”.

Ulterior, datorită credinței sale necontenite în Dumnezeu, Sfântul a fost aruncat încă o dată în groapa cu lei, însă și de această dată a ieșit nevătămat, potrivit crestinortodox.ro. Deși împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țara lor de origine, Sf. Daniel a decis să rămână alături de cei care nu s-au mai întors. Acesta este și motivul pentru care el a devenit ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost exilați.

De ce este prăznuit cu șapte zile înainte de Nașterea Mântuitorului

Pe vremea împăratului Atic, Sfântul Daniel și cei trei tineri, Anania, Azaria și Misail, au trecut în neființă. Sinaxarul ne spune că odată cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, au înviat și aceștia, arătându-se multor oameni.

Pomenirea lor se face cu o săptămână înainte de Nașterea Mântuitorului, pentru că erau, după cum am menționat și anterior, din seminția lui Iuda, din care și Mântuitorul își trăgea neamul trupesc.