Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Sfântul Mucenic Bonifatie, prăznuit pe 19 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și ce rugăciune e bine să spui

Cine a fost Sfântul Mucenic Bonifatie, prăznuit pe 19 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și ce rugăciune e bine să spui

Alexandru Cazacu / 19.12.2021, 10:19
Cine a fost Sfântul Mucenic Bonifatie, prăznuit pe 19 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și ce rugăciune e bine să spui

Sfântul Mucenic Bonifatie a trăit în vremea împăratului roman Dioclețian. În calendarul creștin-ortodox, el este pomenit pe data de 19 decembrie. În acest articol, vei afla mai multe detalii din viața Sfântului și ce rugăciune este bine să rostești în ziua prăznuirii sale. Hai să vedem cine a fost de fapt Sfântul Mucenic Bonifatie.

Cine a fost Sfântul Bonifatie, mucenicul prăznuit pe 19 decembrie în calendarul ortodox

Tânăr și frumos la chip, Bonifatie era slujitorul unei femei romane pe nume Aglaida. Aceasta își trăia viața în desfrâu și păcate, nefiind căsătorită. Inițial și Bonifatie păcătuia și se tăvălea în necurățenie, fiind stăpânit de patima alcoolului. În ciuda acestor lucruri, tânărul făcea și multe fapte bune, iar sufletul îi era îndurerat și se ruga la Dumnezeu să îl ajute să scape de toate patimile, pentru a putea să devină din nou stăpân pe trupul său. În curând se va arata fericita schimbare a acestora, când păcătosul devine sfânt și chiar mucenic al Mântuitorului.

De asemenea, stăpâna lui Bonifatie era și ea milostivă și iubea pe mucenici. Pentru că adesea suspinau către Dumnezeu pentru păcatele lor, El nu i-a lăsat mai mult să se pângărească cu păcatele lor necurate. Așadar, într-o zi Aglaida i-a spus slujitorului său: „Mergi în Răsărit, unde mărturisesc Sfinții, și-mi adu moaște de Mucenici, ca să le avem de ajutor și de sufletească mântuire”.

Ascultând de porunca stăpânei sale, el a luat 12 slugi și a pornit spre Cilicia, loc unde Sfinții erau chinuiți. Ajuns în fața dregătorului, Sfântul Bonifatie a mărturisit că este creștin, așadar a fost spânzurat cu capul în jos. După ce a fost chinuit fără milă și băgat într-o cu capul într-o căldare cu smoală care fierbea, el a reușit să scape nevătămat. Fiind martor la minune, dregătorul a poruncit să i se taie capul, potrivit ortodoxism.ro.

Viața Sfântului Mucenic Bonifatie

Așadar, soldații romani l-au luat și l-au dus în locul unde urma să fie ucis. Ajuns acolo, Sfântul Mucenic Bonifatie s-a rugat lui Dumnezeu, și-a plecat capul, iar acesta i-a fost tăiat. Robii pe care îi luaseră cu el au văzut că acesta zăbovește și, știindu-i obiceiurile, s-au gândit că este la cârciumă.

Ulterior, slugile au afla de chinurile prin care a trecut și cum a fost ucis Sfântul. Au umblat până i-au găsit moaștele și, plângându-l, i-au cerut iertare că au spus vorbe haine despre el. Aceștia i-au cumpărat apoi moaștele cu 500 de monede de aur și le-au dus înapoi la Roma.

Când a aflat toate cele întâmplate, stăpâna lui l-a primit cu mare cinste și l-a îngropat aproape de cetate. De asemenea, din porunca ei s-a ridicat o biserica cu numele lui, chiar la casa ei în Roma, iar ulterior l-a mutat acolo. La moaștele Sfântului Mucenic Bonifatie se făceau multe tămăduiri. Iar de atunci, stăpâna a renunțat la viața păcătoasă și a ales calea credinței, trăind cu cuviința și rânduiala dumnezeiască.

Cine a fost Sf. Mucenic Bonifatie
Cine a fost Sfântul Bonifatie, prăznuit în calendarul ortodox la 19 decembrie

Acatistul Sfântului Mucenic Bonifatie

„Mucenicul Tău, Doamne, Bonifatie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Condacul 1

„Alesule ostaș al lui Hristos, învrednicit de cununa slavei, cu moarte mucenicească te-ai izbăvit de moartea cea veșnică, de la întunericul păcatelor te-ai întors la lumina cea pururea fiitoare; primește rugăciunile aduse în cinstea ta și ne izbăvește din cursele vrăjmașului celui viclean, ca să-ţi strigăm cu bucurie: Bucură-te, Bonifatie, mucenice multpătimitorule!” (…).

Citește continuarea pe doxologia.ro!