Home » Life & Style » Timp liber » De ce nu e bine să omori un păianjen, dacă îl prinzi în casă. Ce se întâmplă de fapt

De ce nu e bine să omori un păianjen, dacă îl prinzi în casă. Ce se întâmplă de fapt

Alexandru Cazacu / 22.11.2021, 09:04
De ce nu e bine să omori un păianjen, dacă îl prinzi în casă. Ce se întâmplă de fapt

Cel mai probabil, atunci când văd un păianjen în casă, majoritatea oamenilor fac tot posibilul să îl omoare. Ei bine, se pare că nu este bine bine să luăm viața acestei insecte, deoarece are un rol foarte important pentru casa care o găzduiește. Haideți să vedem de ce nu e bine să omori un păianjen.

De ce nu e bine să omori un păianjen

Pe glob există aproximativ 40.000 de specii de păianjeni, însă foarte puține dintre acestea sunt periculoase pentru om. La noi în țară putem găsi în general specii inofensive, care nu ne atacă decât atunci când sunt amenințate. chiar și atunci, mușcătura acestora nu este periculoase, deoarece provoacă doar o ușoară iritație la nivelul pielii. Deși mulți oameni omoară aceste insecte atunci când le văd, potrivit specialiștilor, nu e bine să facem acest lucru. Haideți să vedem de ce spunem asta.

Fiecare dintre noi ne simțim în siguranță în interiorul casei noastre. Ei bine, acest lucru este valabil și pentru unele specii de păianjenii care își duc viața liniștiți în interiorul locuinței noastre. De cele mai multe ori, aceste insecte sunt secretoase, iar majoritatea acestora nu sunt periculoase. Ba chiar din contră, arahnidele ne pot aduce unele beneficii. Iată de ce nu e bine să omori un păianjen.

Te scapă de insectele dăunătoare

Chiar dacă aspectul lor este respingător, păianjenii au un rol foarte important la nivelul unui ecosistem. Odată ajuns într-o locuință, păianjenul va prinde insectele dăunătoare și purtătoare de boli (țânțari, muște etc.) din interiorul acesteia. Ba chiar mai mult de atât, nici măcar gândacii nu vor scăpa de plasele păianjenilor. Cu siguranță ați găsit câteodată o pânză de păianjen nelocuită. Se pare că păianjenii își părăsesc câteodată pânzele pentru a vâna alți păianjeni de pe teritoriul lor.

Pentru inventarierea păianjenilor, o echipă de oameni de știință din Statele Unite a realizat un studiu în 50 de locuințe din Carolina de Nord. Evident, fiecare dintre aceste case era locuită și de aceste insecte. Majoritatea speciilor de păianjen întâlnite erau inofensive și își țeseau pânza pentru a-și captura prada. Ei bine, deși pot mânca orice prind în plasă, păianjenii prind de obicei dăunători și insecte care pot transmite boli, precum țânțarii sau muștele.

De ce să nu omori un păianjen
De ce să nu omori un păianjen atunci când îl găsești în casă

În concluzie, cu cât omori mai mulți păianjeni, cu atât mai mult crește riscul apariției unor dăunători, precum cei menționați mai sus.

Oamenii sunt mai periculoși pentru păianjeni decât invers

De cele mai multe ori, păianjenii încearcă să evite contactul cu oamenii, deoarece noi suntem mai periculoși pentru ei decât invers. După cum spuneam și mai sus, mușcăturile de păianjen sunt foarte rare și inofensive pentru oameni. Cu toate acestea, există și unele specii puțin mai periculoase, cum ar fi văduva neagră, însă nici mușcăturile acesteia nu sunt prea des întâlnite, iar de multe ori nu cauzează probleme grave de sănătate.

Așadar, dacă te afli printre cei care nu suportă să aibă un păianjen în casă, decât să îl omori, mai bine încerci să îl prinzi în viață și să îl eliberezi afară. În acest fel, insecta își va găsi o altă casă, iar tu vei scăpa de ea.