Home » Life & Style » Timp liber » Primul om criogenat din lume. Motivul pentru care a luat această decizie, ce s-a ales de trupul lui și cum se desfășoară de fapt acest proces

Primul om criogenat din lume. Motivul pentru care a luat această decizie, ce s-a ales de trupul lui și cum se desfășoară de fapt acest proces

Alexandru Cazacu / 20.09.2021, 13:06
Primul om criogenat din lume. Motivul pentru care a luat această decizie, ce s-a ales de trupul lui și cum se desfășoară de fapt acest proces

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, un american devenea primul om criogenat. Hai să vedem cum se desfășoară acest proces și care a fost motivul pentru care bărbatul a luat această decizie.

Primul om criogenat din lume. De ce a luat James Bedford această decizie

La data de 12 ianuarie 1967, James Bedford devenea primul om criogenat. Americanul s-a născut în anul 1893, iar în 1976 a murit de cancer. La vremea respectivă, spitalele nu beneficiau de aparatura sau tratamentele medicale din zilele noastre, așadar, el nu a putut fi salvat. Cu toate acestea, era deja stabilită soarta de după moarte a lui Bedford.

Bărbatul era de părere că încă mai poate să scape de boala incurabilă, astfel el a strâns suma de 100.000 de dolari pe care i-a donat în pentru cercetarea în domeniul criogeniei. Totodată, Bedford a semnat un testament în care spunea că ultima sa dorință era să fie criogenat. La data morții lui Bedford, soția și fiul acestuia s-au judecat în instanță pentru a împiedica banii să ajungă la compania care se ocupa de cercetare, însă au pierdut procesul. Așadar, James a avut parte de soarta pe care și-a dorit-o.

Începutul criogenării moderne

Pe la mijlocul anilor ’60, oamenii de știință au început să caute persoane care erau dispuse să își înghețe corpul după ce mor. Ei bine, după cum spuneam mai sus, James Bedford suferea de o formă incurabilă de cancer, așadar a răspuns ofertei cercetătorilor. La data morții sale, profesorul de psihologie avea 74 de ani. La doar câteva ore după ce a murit, biofizicianul Dante Brunol și chimistul Roberd Prehoda au început procesul de criogenare.

În ce consta acest proces? Ei bine, mai întâi, în trupul neînsuflețit a lui Bedford a fost introdus dimetilsulfoxid (o soluție de protecție a celulelor), după care corpul a fost răcit în gheață carbonică până la temperatura de -79 grade Celsius. După câteva zile, corpul a fost pus într-o capsulă permanentă cu azot lichid. De-a lungul anilor, aceasta a fost mutată în mai multe locuri, însă acum se află la organizația Alcor Life Extension Fundation.

Primul om criogenat din lume. De ce a luat James Bedford această hotărâre
Primul om criogenat din lume. De ce a luat James Bedford această hotărâre

Câteva sute de persoane și animale au fost criogenate până acum

Din cauza costului ridicat al acestui proces, criogenarea nu a fost adoptată la scară largă. Cu toate acestea, există câteva companii care oferă un astfel de serviciu. Până în acest moment, nu mai puțin de 370 de oameni și 200 de animale au fost criogenate. Se pare că pentru sume mai mici, unele persoane au decis să își criogeneze doar creierele.

Costul unui astfel de proces poate ajunge la aproape 30.000 de dolari. Pe lângă acești bani, cei care își doresc să fie înghețați trebuie să achite și ”cazarea” în capsula respectivă, iar costul total poate ajunge la câteva sute de mii de dolari.

După cum am menționat anterior, criogenarea nu se face la scară largă, însă tehnologia este adesea folosită pentru crioconservarea mai multor tipuri de țesuturi și a ovulelor fecundate. Așadar, dacă acestea pot fi readuse la viață, cercetătorii în acest domeniu speră ca pe viitor să poată fi reînviați și oamenii.