Home » Life & Style » Timp liber » Semnificația numelui Sânziana. De ce este atât de special acest prenume

Semnificația numelui Sânziana. De ce este atât de special acest prenume

Ileana Mladinoiu / 23.06.2022, 10:06
Semnificația numelui Sânziana. De ce este atât de special acest prenume

Să știți că prenumele Sânziana nu este clasat pe poziția celor mai populare prenume. Prin urmare, este un prenume rar, format din opt litere. Este relativ lung, în comparație cu celelalte prenume. Precizăm că nu avem date suficiente pentru a ști numărul de persoane cărora li s-au dat acest nume an de an.

Ce semnificație are numele Sânziana și de ce este atât de special

Termenul Sânziana derivă din latinescul „sanctus dies Johannis”, tradus „ziua sfântului Ioan”, deoarece numeşte sărbătoarea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, celebrată pe 24 iunie. Numele sărbătorii Sânzienele a fost preluat ca nume personal, aproximativ de prin secolul al XVI-lea. Atunci au fost descoperite în acte oficiale forme ca: Sinzioana, Simzeana, Sânziana.

În mitologia românească, numele este întâlnit sub forma zeiţei Iana Sânziana, sora Soarelui, cu care acesta trăiește o frumoasă poveste de dragoste. De frica incestului, potrivit unor legende, ea s-a transformat în Luna, pentru ca Soarele să nu o mai poată vedea niciodată. Legătura dintre cultul lunar si sânziana s-a făcut probabil prin intermediul cuvântului „zâna”.

Pe de altă parte, putem lua în calcul și teoriile conform cărora numele Sânziana a fost dat exact după denumirea plantei care înflorește de sânziene, ce are flori galben-aurii, plăcut mirositoare. În plus, îi sunt recunoscute de către medicina tradițională și proprietățile terapeutice.

Dintre speciile de flori numite sânziene, enumerăm: Galium mollugo, Galium rotundifolium, sânzienele de gradină (Solidago canadensis) sau drăgaica, sălcioara, năvalnicul-ăl-mare, sânzienele de pădure (Asperula odorata), numite și vinarița sau mama-pădurii. Totodată, Sânzienele sunt un alt nume pentru iele, acele ființe fantastice care dansează și reușesc să le ia mințile celor care le vad.

Semnificația numelui Sânziana
Ce semnificație are numele Sânziana. De ce este atât de special

Alte semnificații ale numelui Sânziana

Am găsit ca sursă bună pentru a vedea ce semnificații are numele Sânziana un zodiac, de fapt, un portal numit zodiac24.ro. Astfel, Sânziana este un prenume de creație veche a onomasticii românesti. Vine de la substantivul „sânziana” sau la plural „sânziene”. În noaptea de sânziene, așa cum am scris într-un alt articol, se culeg ierburi de leac denumite „iarba fiarelor”.

De asemenea, se împodobesc porțile și ferestrele cu flori. Cununa de spice împletite pentru Drăgaica, un alt nume al sărbătorii, este folosită ca mijloc magic pentru a putea prezice lungimea vieții cuiva.

Din punct de vedere astrologic, Sânziana este o femeie hotărâtă, ambițioasă, luptătoare, foarte convinsă că acționează doar în vederea împlinirii propriilor interese și scopuri. Are capacitatea, fiind foarte ageră și cu minte sclipitoare, de a profita de cele mai ieșite din comun șanse.

Când se enervează, Sânziana nu trece cu ușurință peste nedreptatea care i se face, ba chiar îl ține minte pe cel care i-a greșit și se va răzbuna la momentul potrivit.

Numele Sânziana are și o puternică încărcătură poetică. Vasile Alecsandri a semnat comedia „Sânziana și Pepelea”. Se cade să amintim și de personalități române care poartă acest nume. Este suficient să scriem/căutăm pe Google Sânziana Pop, ca să aflăm că a fost scriitor și publicist, care în ‘90 a inițiat un deosebit proiect media, numit „Formula AS”. Cu subiecte legate de sănătate și de terapii naturiste, dar și cu altele de actualitate. De-a lungul timpului, în jurul revistei de mare succes s-au format mulți jurnaliști de valoare.