Home » Life & Style » Timp liber » Sigur nu bănuiai asta! De ce cameleonul își schimbă culoarea

Sigur nu bănuiai asta! De ce cameleonul își schimbă culoarea

Nistor Alexandru / 14.10.2021, 15:21
Sigur nu bănuiai asta! De ce cameleonul își schimbă culoarea

Cu siguranță, cei mai mulți dintre noi ne-am întrebat măcar odată cum este posibil ca un cameleon să își schimbe culoarea. Deși mulți oameni cred că aceste animale își schimbă culoarea pentru a se camufla, cameleonii fac asta din motive diferite. Haideți să aflăm împreună de își schimbă cameleonul culoarea. Cu siguranță nu bănuiai motivul.

De ce cameleonul își schimbă culoarea

Atunci când vine vorba de cameleoni, automat ne gândim la capacitatea acestor animale de a-și schimba culoarea. Cu siguranță, majoritatea dintre noi am putea spune că schimbându-și culoarea, cameleonul vrea să se camufleze. Ei bine, motivul este cu totul și cu totul diferit.

Mai exact, din cauza faptului că nu își pot genera propria căldură corporală, schimbarea culorii pielii cameleonilor este o modalitate prin care aceștia își mențin o temperatură corporală favorabilă. Culoarea pielii unui cameleon poate deveni mai închisă pentru a absorbi mai multă căldură, în timp ce un cameleon mai poate deveni palid pentru a reflecta căldura soarelui.

De asemenea, cameleonii schimbarea de culoare a pielii pentru a comunica. Masculii devin strălucitori pentru a-și semnala dominația și se întunecă în întâlniri agresive. Totodată, prin schimbarea culorii, femelele pot informa masculii dacă sunt dispuse sau nu să se împerecheze.

Cum reușesc cameleonii să își schimbe culoarea

Nu mulți știu acest lucru, în cameleonii au mai multe straturi de piele. Stratul cel mai exterior al pielii cameleonului este transparent și este pentru protecție. Sub aceasta sunt mai multe straturi de piele care conțin celule specializate numite cromatofori. Cromatoforii de la fiecare nivel sunt umpluți cu saci de diferite tipuri de pigment.

Ei bine, stratul cel mai adânc conține melanofori, care sunt umpluți cu melanină maro. Deasupra acelui strat sunt celule, care au un pigment albastru și reflectă lumina albastră și albă. Straturile deasupra acestor celule conțin pigmenți galbeni și, respectiv, roșii.

De obicei, pigmenții sunt închiși în saci mici din celule, însă atunci când un cameleon experimentează modificări de temperatură sau ale stării de spirit, sistemul său nervos spune cromatoforilor specifici să se extindă sau să se contracte, iar asta duce la modificarea culorii celulei. Prin variația activității diferiților cromatofori în toate straturile pielii, cameleonul poate produce o întreagă varietate de culori și modele.

De își schimbă cameleonul culoarea pielii
Care este motivul pentru cameleonii își schimbă culoarea

Cameleonii pot să producă o gamă largă de culori pentru a comunica

De exemplu, un cameleon ar putea deveni roșu prin extinderea completă a tuturor cromatoforilor roșii, blocând celelalte culori de sub aceștia. Pe de altă parte, un cameleon calm ar putea deveni verde prin contractarea acestor cromatofori, lăsând o parte din lumina să se reflecte în albastrul din iridofori să se amestece cu stratul său de xantofori galbeni oarecum contractați.

În concluzie, având toate aceste straturi de celule, unii cameleoni sunt capabili să producă o gamă incredibilă de roșu, roz, galben, albastru, verde și maro. Cu toate acestea, cameleonii nu folosesc schimbările îndrăznețe de culoare să se amestece în fundal, însă acestea le vor permite să transmită mesajul lor către alți cameleoni cu voce tare și clară, potrivit wired.com.