Home » Sănătate » Câte pastile de paracetamol se pot lua pe zi și în ce situație medicamentul devine mortal. Avertismentul medicului

Câte pastile de paracetamol se pot lua pe zi și în ce situație medicamentul devine mortal. Avertismentul medicului

Alexandru Cazacu / 18.02.2021, 10:02
Câte pastile de paracetamol se pot lua pe zi și în ce situație medicamentul devine mortal. Avertismentul medicului

Mulți dintre noi obișnuiesc să mai ia câte un paracetamol când suntem răciți. Cu toate acestea, specialiștii susțin că mai multe astfel de pastile pot fi extrem de dăunătoare pentru organismul nostru. Câte pastile de paracetamol se pot lua pe zi.

Câte pastile de paracetamol se pot lua pe zi

Un exemplu precum că o supradoză de paracetamol ne poate omorî, a fost în cazul unui bărbat din Săveni, județul Botoșani. Acesta s-a infectat cu noul coronavirus și a hotărât să se trateze acasă. Însă, el a murit după ce și-a distrus ficatul cu zeci de astfel de pastile.

Bărbatul, în vârstă de 70 de ani a ajuns la spital în stare foarte gravă după o supradoze de paracetamol. Acesta prezenta o insuficiență hepato-renală și medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Așadar, potrivit specialiștilor, paracetamolul nu se ia oricum, ar trebui să acordăm mai multă atenție unor aspecte. Dr. Ciuhodaru atenționează că nu este de glumit cu acest medicament. 10 astfel de pastile pot fi mortale. Trebuie neapărat respectate cele 4 ore între două administrări și a dozei maxime recomandate zilnic că să nu apară unele afecțiuni, potrivit Antena 3.

Ce trebuie să știm despre paracetamol

Pentru a nu întâmpina probleme atunci când ne tratăm cu paracetamol trebui să știm mai multe lucruri despre acest medicament. Câteva dintre aspectele foarte importante de reținut sunt următoarele:

  • Dacă se depășește doza zilnică de paracetamol, medicamentul este toxic pentru ficat;
  • Paracetamolul are acțiune analgezică și antipiretică, iar acțiunea sa inflamatoare este practic inexistentă.
  • Paracetamolul este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor ușoare și medii de cap, articulații, dinți, dureri faringiene etc.
  • Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de patru ore;
  • Nu trebuie să luăm mai mult de patru doze zilnic;
  • În cazul în care simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului;
  • Pentru copii mai mici de 6 ani este recomandată utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei;
  • Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi letală chiar și la un adult, tocmai din această cauză nu trebuie să lăsăm copiilor acces liber la medicamente.

Ce putem face în cazul unei supradoze de paracetamol

În cazul unui supradozaj cu paracetamol este neapărat necesar un tratament medical la spital. În acest caz, se recomandă efectuarea imediată a unui lavaj gastric. Astfel, pacienții necesită spitalizare.

Câte comprimate de paracetamol se pot lua pe zi
Câte comprimate de paracetamol se pot lua pe zi

Simptomele unui supradozaj sunt: vărsături, greață, anorexie, dureri abdominale și paliditate. În cazul unui copil, dozele mai mari peste 10g într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg duce la leziuni grave ale ficatului. Afectarea acestui organ poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestia medicamentului și se manifestă după 2-4 zile.

Intoxicația cu paracetamol poate fi tratată cu N-acetilcisteina. Medicamentul trebuie administrat cât mai repede posibil. Administrarea tratamentului cu acest medicament se face în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic și cu monitorizarea funcțiilor vitale ale pacientului. Toate medicamentele care se iau în exces sau fără recomandarea medicilor pot duce la toxicitate sau reacții adverse neplăcute. Așadar, înainte să ne tratăm singuri ar trebui să aflăm sfatul acestora.