Home » Sănătate » Ceaiuri care curăță ficatul și te fac să te simți minunat, zi de zi

Ceaiuri care curăță ficatul și te fac să te simți minunat, zi de zi

Pană Emanuela / 20.10.2020, 18:13
Ceaiuri care curăță ficatul și te fac să te simți minunat, zi de zi

Ficatul este cel mai mare organ al corpului nostru, fiind esențial pentru detoxifiere, în special când vine vorba de reglarea colesterolului, lipidelor, metabolizarea glucidelor și proteinelor, precum și de sinteza anumitor celule din sânge. De aceea, pentru că joacă un rol atât de important, trecuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l menține sănătos și complet funcțional. În continuare ți-am pregătit o listă cu cele mai bune ceaiuri pentru ficat.

Ceaiuri care curăță ficatul

Ficatul, supranumit și inginerul alimentar al organismului uman, îndeplinește peste 500 de funcții, care mai decare mai complexe, indispensabile unei vieți normale. În identificarea tuturor acestor procese, a fost nevoie de foarte mulți ani de practică și cercetare medicală. Dacă în prezent s-a ajuns la performanța medicală de a oferi pacienților inimi artificiale, totuși, încă nu s-a inventat ceva ce să poată înlocui ficatul, iar asta datorită numeroaselor funcții de sinteză a substanțelor indispensabile vieții, iar mai apoi datorită rolului său în detoxifiere.

Așadar, dacă vrei să-ți ajuți ficatul în acest proces, află că nu trebuie să irosești timp sau bani, căci cu siguranță ai în cămară fie mușețel, fie gălbenele sau mentă, păpădie sau anghinare, cu care poți prepara ceaiuri pentru ficat.

Ceaiurile din plante medicinale pentru ficat pot fi de mare ajutor dacă sunt consumate cu regularitate, având un rol important atât în prevenire, cât și în tratarea diverselor afecțiuni.

Citește și: Ceaiuri care nu se combină niciodată. Detalii puțin cunoscute despre combinațiile periculoase de plante de leac

6 băuturi de seară pentru detoxifiere

Deși băuturile din lista de mai jos și-au dovedit de nenumărate ori eficiența, ele trebuie consumate în mod regulat pentru a obține rezultatele dorite. De asemenea, trebuie să aveți puțină răbdare cu acești aliați din natură, căci schimbările nu pot apărea peste noapte. Acestea fiind zise, iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru detoxifierea ficatului:

1. Ceai de mușețel – este una dintre cele mai potrivite băuturi pentru orele serii. Ceaiul de mușețel este ușor de digerat și conține antioxidanți care ajută la curățarea celei mai complexe uzine a organismului – ficatul. Ceaiul de mușețel are proprietăți sedative care echilibrează sistemul nervos, astfel că reduce stresul și îmbunătățește calitatea somnului. În plus, această băutură are proprietăți antiinflamatoare, care ameliorează durerile musculare și țesuturile inflamate.

Totodată, ceaiul de mușețel este util și pentru simptomele neplăcute cu care ne putem confrunta în unele zile, calmând arsurile și disconfortul gastric și reducând senzația de foame și de greață.

Ceai de mușețel
Ceai de mușețel

2. Ceai de gălbenele – aceste plante ajută la stimularea secreției biliare și la dezintoxicarea ficatului, fiind utilizate sub formă de infuzie, în primul rând pentru uz intern, dar și pentru uz extern. Ceaiul de gălbenele este recomandat persoanelor care se confruntă cu afecțiuni hepatice și afecțiuni biliare, dar nu numai. Gălbenelele au efect antiinflamator, antiseptic și de regenerare și este ideal pentru a fi consumat seara.

Ceai de gălbenele
Ceai de gălbenele

3. Ceai de ghimbir cu lămâie – are o aromă puternică, dar este o combinație excelentă pentru sănătate și pentru slăbit. Ambele ingrediente conțin cantități însemnate de vitamina C, precum și alți antioxidanți care previn îmbolnăvirea și îmbunătățesc metabolismul. Ghimbirul este aliatul din natură perfect pentru corpul uman, deoarece are efecte benefice asupra tractului digestiv, distruge bacteriile și virusurile și susține sistemul imunitar.

Pe lângă lămâie, ghimbirul poate fi combinat și cu ceai de păpădie, ambele sporindu-i efectele curative.

Ceai de ghimbir cu lămâie
Ceai de ghimbir cu lămâie

4.  Ceai de mentă – este o băutură sănătoasă pentru organism, având proprietăți care îmbunătățesc digestia. Ceaiul de mentă este recomandat mai ales după o masă copioasă. De altfel, această infuzie este foarte utilă pentru detoxifierea ficatului. Uleiurile esențiale de mentol și mentonă stimulează eliminarea substanțelor toxice din corp, care în caz contrar ar rămâne în ficat și colon.

Ceai de mentă
Ceai de mentă

5. Ceai verde – este „infuzia minune“, deoarece are o listă parcă nesfârșită de beneficii, unul dintre ele fiind faptul că are un conținut ridicat de antioxidanți, care pot îmbunătăți funcțiile hepatice și pot combate efectul radicalilor liberi la nivelul acestui organ, cu peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Ceaiul verde este și un tonic excelent, perfect pentru momentele în care te simți lipsit de energie.

Totuși, dacă optezi pentru ceaiul verde, trebuie să fii foarte atent la cantitatea pe care o consumi, pentru că dacă bei prea mult, efectul nu va fi cel dorit. Din contră, atunci când este consumat în cantități foarte mari, acest ceai poate avea efecte toxice la nivelul ficatului.

Ceai verde
Ceai verde

6. Rooibos – este un ceai aromat, a cărui compoziție îl face perfect pentru a ajuta ficatul să funcționeze normal. Conține: antioxidanți polifenolici și flavonoide, fier, potasiu, calciu, flor, cupru, magneziu, mangan, zinc și acizi alfa. Mai mult, infuzia de Rooibos încetinește procesul de îmbătrânire, favorizează digestia și susține lupta organismului cu radicalii liberi.

Ceai de Rooibos
Ceai de Rooibos