Home » Sănătate » De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră. Efectele nebănuite

De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră. Efectele nebănuite

Ileana Mladinoiu / 16.08.2022, 11:45
De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră. Efectele nebănuite

În pofida frumuseții sublime, florile nu sunt mereu atât de inocente și înmiresmate precum te aștepți. Pe cât de decorative în interiorul casei tale, pe atât de periculoase, toxice și nocive sunt unele dintre ele. Nu doar că nu sunt comestibile, dar multe pot avea efecte neplăcute chiar la o simpla atingere. Așa că e posibil să locuiești cu substanța toxică în casă, fără ca măcar să știi. Toxicitatea unora dintre flori este valabilă și pentru cele plantate în grădină.

De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră

Am vrea să începem cu povestea florii de crin și cu simbolistica plantei. Sub Clovis (466-511), primul rege al francezilor, floarea de iris a devenit simbolul monarhiei franceze în legătură cu Fecioara Maria, protectoare a regilor. Dar irisul și crinul/Lilum deși se aseamănă vag, nu fac parte din aceeași familie.

Se spune că floarea de crin a apărut pentru prima dată pe sceptrul lui Charles-le-Chauve (823-877), nepotul lui Carol cel Mare, rege al Franței de Vest (742-814) și împărat al Occidentului (800). Prin urmare, Regatul francez ar fi ales această emblemă în același mod în care alte familii domnitoare europene au ales vulturul, leul sau leopardul.

Așadar, timp de secole, până la Revoluție, floarea de crin s-a impus ca mobilier cu specific heraldic pe monumente, monede, țesături, tapiserii, sculpturi, statui, opere de artă, picturi.

Ca simbolistica, putem spune că stema coroanei Franței a reprezentat trei crini, evocând Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Sfântul Duh), dar și virtuțile teologice (credință, speranță și caritate). Florea de crin devenise efectiv simbolul supunerii Suveranului față de autoritatea divină, justificându-și astfel domnia și puterea „prin dreptul divin”. E bine să nu uităm că regele Franței, monarh sacru, a fost „împărat în regatul său” care și-a ținut coroana doar de la Dumnezeu și nu de la popor.

Crinul era simbolul fertilităţii în tradiţia creştină

Treptat a devenit în iconografia creștină unul dintre simbolurile asociate Fecioarei Maria, de unde și numele său de crin al Fecioarei sau crin al Madonei/crinul alb. Concret, bisericile au scos floarea de crin în prim- plan, reprezentând-o, de foarte multe ori, ca regină, purtând pe o parte copilul Iisus și un sceptru în floare de crin pe de altă parte. Îngerul Gabriel este, de asemenea, înfățișat frecvent cu o floare de crin în mână, cum ar fi în Buna Vestire a lui Leonardo da Vinci, unde ține un crin alb în mâna stângă ca simbol al purității Mariei.

Albul florii de crin simbolizează întotdeauna puritatea, inocența și virginitatea, ceea ce explică de ce împodobește bisericile, cât ceremoniile de nuntă. Dragostea curată și noblețea sentimentelor sunt inseparabile de crin și de uniunea conjugală.

Ca o extensie a acestor simboluri, crinul este folosit și în timpul morților pentru a ilustra purificarea sufletului defunctului înainte de a ajunge în paradis. Totodată, corespunde liniștii care trebuie să însoțească tristețea.

Efectele nebănuite pe care le au florile de crin asupra organismului

Am aflat câte ceva despre povestea crinului, însă tema are în vedere efectele nebănuite ale florii de crin asupra organismului, atunci când este ținut în camera în care dormi.

Crinii se alimentează cu oxigen, considerați consumatori puternici de oxigen, eliberând dioxid de carbon, afectând astfel calitatea aerului din cameră. Prin urmare, efectele florii asupra organismului sunt periculoase. Nu numai pentru tine, cât pentru animalul tău de companie, fie el câine ori pisică. Bătrânii spun că parfumul florilor de crin este foarte intens și că induce o stare puternică de somnolentă sau că poate da dureri de cap. Dacă totuși vrei să-l păstrezi în camera când dormi, lasă fereastra deschisă.

Sigur, crinul de cameră este o plantă decorativă frumoasă, dar otrăvitoare pentru animalele de companie, cum am mai spus. Bulbul este cel care conţine toxine. Odată ingerate aceste flori pot provoca dureri abdominale, diaree, inclusiv moartea pisicii sau a câinelui tău. Soiurile periculoase sunt Crinul Asiatic, Crinul Alb, Crinul Portocaliu, Crinul roz şi Crinul Tigrat.

Crinul lui Dracula, cu formă lunguiață și culoare purpuriu-închisă, se aseamănă cu mantia lui Dracula, are toate părțile plantei extrem de otrăvitoare și fatale la ingestie. E periculoasă și la contactul cu pielea, cauzând iritații și reacții alergice dacă este atinsă.

Dintre toţi crinii, cel mai cunoscut şi foarte apreciat este Crinul alb (Lilium candidum) cu flori în formă de cupă,  a căror mireasmă este plăcută, deși foarte pătrunzătoare.

Unde se pot cultiva crinii

În apartament sau în grădină. Cei de apartament se dezvoltă în ghiveci şi se întreţin relativ uşor. În grădini, crinii încântă orice privire. Sunt foarte răspândiţi în zona mediteraneeană, în curţile căsuţelor greceşti de pe malul mării. Dar și în grădinile noastre au un loc aparte.

Crinul de grădină este foarte toxic atât pentru pisici cât pentru câini. Ingerat în cantităţi mari, poate provoca moartea animalului de companie, după cum afirmă specialiştii. Medicii veterinari vorbesc deja de cea mai întâlnită problemă de intoxicație la pisici ca fiind cea cu crini. Chiar si in cantități mic,i atât polenul, petalele, cât frunzele au o acțiune toxică sau chiar mortală pentru animalul de companie.

În concluzie, pentru a dormi mai bine, este cazul să limitezi numărul de plante prezente în dormitor și să le ții cât mai departe de pat, dacă ești adeptul plantelor și florilor parfumate. Nu uita, crinii sunt toxici si pentru om. Apoi, trebuie să te gândești, mai ales, la cei mici, dacă îi ai prin casă.

Ileana Mlădinoiu