Home » Știri » 9 obiceiuri ciudate pe care le făceau strămoșii noștri. Unele te vor lăsa fără cuvinte

9 obiceiuri ciudate pe care le făceau strămoșii noștri. Unele te vor lăsa fără cuvinte

Alexandru Cazacu / 02.02.2021, 18:03
9 obiceiuri ciudate pe care le făceau strămoșii noștri. Unele te vor lăsa fără cuvinte

În vremurile trecute, nu toți oamenii nu aveau parte de o educație minimă și aveau adesea unele obiceiuri mai puțin obișnuite. Așadar, în urmă cu sute de ani, strămoșii omului modern din zilele noastre erau puțin mai ciudați.

Obiceiuri ciudate pe care le aveau strămoșii noștri

Cu toate că în ziua de astăzi majoritatea oamenilor au acces la educație, în trecut nu toate persoanele aveau parte de acest privilegiu. Așadar, acestea aveau unele obiceiuri mai puțin obișnuite. În continuare vă vom prezenta câteva dintre acestea.

Obiceiuri ciudate: primul și al doilea somn

Se pare că strămoșii noștri din Europa Evului Mediu aveau un somn bifazic. Mai exact, în prima fază, aceștia se puneau să doarmă la apusul soarelui și se trezeau la miezul nopții. Apoi, stăteau treji aproximativ 2-3 ore, după care se puneau să doarmă din nou până la răsăritul soarelui. Timpul dintre aceste perioade de somn îl foloseau pentru a se ruga sau pentru a citi.

În trecut, existau persoane pe post de ceasuri

În vremurile trecut existau persoane care mergeau din casă în casă pentru a-i trezi pe cei care încă dormeau. Asta pentru ca oamenii să fie siguri că se trezesc dimineață și ajung la muncă.

Ce obiceiuri ciudate aveau strămoșii noștri
Ce obiceiuri ciudate aveau strămoșii noștri

 

Băieții purtau rochie

Un alt obicei ciudat îl reprezintă faptul că, din secolul al XVI-lea până în jurul aului 1920, se obișnuia ca băieții mici până la o anumită vârstă să poarte rochii. Cel mai probabil, motivul pentru care se întâmpla acest lucru era costul ridicat al hainelor (rochiile fiind mai ușor de confecționat).

Igiena slabă

În Evul Mediu, în unele țări, oamenii erau de părere că apa aduce o boală. Mai mult de atât, aceștia credeau că păduchii erau ”perlele lui Dumnezeu”. Curios este faptul că, nici în rândul familiilor regale nu erau excluse aceste credințe.

Oamenii făceau poze cu morții

Un alt obicei care ar părea ciudat în zilele noastre. Se pare că în secolul al XIX-lea, oamenii aveau o modalitate neobișnuită ce a păstra amintirea celor dragi. Aceștia făceau poze alături de corpurile persoanelor decedate, care erau așezate în poziții naturale și cu ochii desenați pe pleoape.

Cosmetice radioactive

Ei bine, asta chiar întrece multe obiceiuri ciudate! La începutul secolului XX, radiația a fost percepută drept un fenomen pozitiv, lucru care le-a dat idee înșelătorilor din acea perioadă. Puteai cumpăra produse cosmetice și chiar alimente și băuturi îmbogățite cu radium și toriu, sau suveniruri radioactive.

Un ”remediu” excelent pentru tuse: Heroina

Nici nu o să îți vină să crezi, dar în urmă cu o sută de ani, heroina era considerată a fi o alternativă inofensivă la morfină. Acestă substanță a fost vândută în farmacii ca un remediu pentru tuse. Și asta nu e tot, a fost chiar recomandată și copiilor. Ulterior s-a aflat că heroina se transformă în morfină în ficat, așadar a fost interzisă în 1924.

Fumatul în avion

Cu siguranță nu vei face acest lucru în zilele noastre, dar în urmă cu 50-60 de ani fumatul la bordul avioanelor nu era considerat dăunător. Din fericire persoanele nefumătoare acest lucru nu mai este posibil astăzi. Însă în țări precum Iranul nu a fost încă interzis acest viciu în avion.

Nu exista încă hârtia igienică, însă roci se găseau oriunde

Până la inventarea hârtiei igienice, oamenii aveau diverse alternative pentru aceasta. Printre ele se aflau frunzele, știuleții de porumb sau nuca de cocos. Cu toate acestea, cea mai surprinzătoare a fost cea a grecilor antici care au folosit roci, pietricele sau fragmente de ceramică.