Home » Știri » Amendă de 5000 de euro! Această greșeală este sancționată dur atât în România, cât și în alte țări din Europa

Amendă de 5000 de euro! Această greșeală este sancționată dur atât în România, cât și în alte țări din Europa

Alexandru Cazacu / 12.02.2021, 13:02
Amendă de 5000 de euro! Această greșeală este sancționată dur atât în România, cât și în alte țări din Europa

Persoanele care își oferă spre închiriere locuința, rămân în continuare proprietarii imobilului după ce aceasta a fost închiriat. Cu toate acestea, nu pot face aceleași lucruri pe care le făceau în casa lor înainte ca aceasta să fie închiriată. Aceștia pot primi o amendă de 5.000 de euro dacă încalcă această regulă.

Amendă de 5000 de euro, dacă faci această greșeală

De exemplu, chiar dacă ești proprietarul unui apartament pe care l-ai închiriat, atunci când chiriașul s-a instalat acolo, locul respectiv devine practic casa lui. Așadar, el are dreptul la intimitate. Asta înseamnă că nu poți să ai instalate camere de supraveghere în apartamentul închiriat. Dacă faci acest lucru vei putea fi amendat chiar și cu 5.000 de euro.

În Spania, un proprietar a încălcat aceste reguli cu privire la respectarea intimității chiriașilor și a instalat o cameră de filmat în apartamentul închiriat. Fapt pentru care a fost amendat cu suma de 5.000 de euro. Proprietarul a susținut că a instalat camera de supraveghere pentru a monitoriza intrarea în apartament, însă dispozitivul surprindea imagini și din camera de zi. În acest fel, autoritățile spaniole de protecție a datelor l-au amendat pe proprietar cu suma menționată.

Ce spune Codul Penal în România

Aceste reguli cu privire la respectarea vieții private și intimității există și în normele interne românești. Mai exact, Codul Penal incriminează violarea de domiciliu, chiar dacă cel care comite fapta este însuși proprietarul apartamentului.

Tocmai din acest motiv, cei își dau spre închiriere casele sau apartamentele trebui să aibă în vedere faptul că, odată ce persoana care a închiriat s-a mutat acolo, aceasta este locuința sa. iar drepturile cu privire la domiciliu trebuie respectate chiar și de către proprietari. În caz că aceștia nu respectă acest lucru, pot fi sancționați și uneori chiar penal, potrivit avocatnet.ro.

Ce drepturi și obligații au chiriașii

Codul Civil spune că locuința în care se mută chiriașul trebuie să fie corespunzătoare pentru a putea fi utilizată. De asemenea, aceasta trebuie să aibă toate condițiile de trai necesare chiriașilor. Totodată, reparațiile ulterioare care sunt necesare pentru ca locuința închiriată să fie păstrată în stare bună, le va face proprietarul.

Pe de altă parte, dacă sunt probleme care au apărut în urma folosirii bunurilor închiriate și necesită reparații precum schimbatul unui bec sau a unei sau a unei broaște, chiriașii vor fi cei care trebuie să suporte aceste cheltuieli. Dacă apartamentul închiriat necesită reparații ulterioare, iar proprietarul locuinței nu le face, chiriașii le pot repara. În acest caz, proprietarul este obligat să plătească chiriașilor contravaloarea reparațiilor.

Ce persoane pot primi amendă de 5000 de euro
Ce persoane pot primi amendă de 5000 de euro

Ce trebuie să facă chiriașii

De asemenea, chiriașii au dreptul să primească despăgubiri din partea proprietarului locuinței închiriate, dacă aceasta prezintă unele probleme, care pot provoca prejudicii asupra vieții, sănătății sau integrității corporale a acestora De menționat este faptul că, actul de închiriere poate fi reziliat unilateral de către chiriaș, însă cu un preaviz de 60 de zile, dacă închirierea este pe o perioadă determinată.

Pe lângă aceste drepturi, chiriașul are și obligații precum plata chiriei la timp, nu trebuie să distrugă locuința, să înstrăineze bunul închiriat și să permită proprietarului să verifice din când în când integritatea locuinței.