Home » Știri » Casa lui Constantin Brâncuşi, la un pas să fie furată. Momentul incredibil, povestit de localnici

Casa lui Constantin Brâncuşi, la un pas să fie furată. Momentul incredibil, povestit de localnici

Alexandru Cazacu / 20.02.2021, 11:51
Casa lui Constantin Brâncuşi, la un pas să fie furată. Momentul incredibil, povestit de localnici

În satul Hobița din comuna Peștișani a copilărit celebrul sculptor român, Constantin Brâncuși. În urmă cu aproape 3 ani de zile, casa lui din această localitate s-a prăbușit. Asta, după ce, în anul 2001 a fost la un pas să fie furată. Hoții aveau de gând să fure casa lui Constantin Brâncuși și să o vândă în străinătate.

Casa lui Constantin Brâncuși, la un pas să fie furată

Casa ”Constantin Brâncuși”, cum apare în documentele Ministerului Culturii, a fost a surorii sale, care a ridicat-o din bârnele casei în care s-a născut sculptorul în anul 1876. Cu toate acestea, adevărata casă în care s-a născut Constantin Brâncuși a ars într-un incendiu, iar câteva grinzi au fost utilizate la construcția acesteia. Văzând că potențialul localității, la o distanță de doar câțiva metri, comuniștii au amenajat o casă-muzeu (fără valoare).

Localnicii din Hobița spun că în urmă cu 20 de ani cineva a încercat să fure casa lui Constantin Brâncuși și să o vândă în străinătate. Hoții veniseră cu 25 de mașini și au legat câinele de un pom.

“A venit cu 25 de mașini, le-a băgat aici, așa. Noi n-am știut. Legase câinele de un corcoduș ca să nu latre la ei. Începuseră să doboare bârnele jos, noaptea la 1. Ne-am și speriat la unu noaptea.”, punea la acea vreme un localnic, potrivit stirileprotv.ro.

A vrut să o vândă în străinătate

Mai exact, în anul 2001 s-au întâmplat toate aceste lucruri, atunci când casa a fost parțial demolată deoarece sculptorul Florin Codre ar fi vrut să o ia pe bucăți și să o vândă în afara țării.

Cu toate acestea, el nu a reușit pentru că a fost oprit de autorități, iar de atunci bucățile zac într-o magazie la școala din Hobița. Astfel, lemnul a putrezit, grinzile au căzut, iar în toamna anului 2018, casa sculptorului s-a dărâmat.

Casa sculptorului român a fost la un pas să fie furată
Casa sculptorului român a fost la un pas să fie furată

Casa ”Constantin Brâncuși”

Casa a fost construită în satul Hobița pe la 1870 de către tatăl lui Constantin Brâncuși. Casa cu trei încăperi avea la mijloc o cameră ce avea în spate o vatră cu corlată. În fata casei lui Brâncuși se întindea o prispă cu stâlpi din lemn, sculptați la capete, iar intrarea prispei era și ea străjuită de stâlpi.

În satul natal, Constantin Brâncuși a avut repere pentru multe din operele sale. Din cele 204 de lucrări ale celebrului sculptor român, puține se mai află în România. Unele dintre ele sunt: Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Rugăciune, Capului lui Laocoon, Ecorseul sau unele busturi celebre.

Constantin Brâncuși

Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Sculptorul român s-a născut la data de 19 februarie în anul 1976 în satul Hobița, comuna Peștișani din județul Gorj. Constantin Brâncuși a fost al șaselea copil al familiei. Sculptorul a început școala la Peștișani, apoi a continuat la Brădiceni.

După ce terminat Școala de Arte și Meserii din Craiova, Constantin Brâncuși vine la București, fiind admis la Școala Națională de Arte Frumoase. În primul an de studenție, celebrul sculptor român a obținut ”mențiune onorabilă” pentru lucrarea sa ”Bustul lui Vitellius”.