Home » Știri » La ce oră este bine să te trezești dimineața pentru a fi în formă. Ce spun studiile

La ce oră este bine să te trezești dimineața pentru a fi în formă. Ce spun studiile

Alexandru Cazacu / 11.02.2021, 12:57
La ce oră este bine să te trezești dimineața pentru a fi în formă. Ce spun studiile

Sigur toată lumea a auzit proverbul ”cine se scoală de dimineață departe ajunge”. Însă, la ce oră este bine să te trezești dimineața și cât este adevărată este această zicală? Ce spun oamenii de știință despre trezitul cu noaptea în cap și cât este e sănătos pentru organismul tău.

La ce oră este bine să te trezești dimineața pentru a fi în formă

Se pare că trezitul dis de dimineață nu este deloc benefic pentru organismul uman. Potrivit oamenilor de știință din Marea Britanie, să te trezești foarte devreme este dăunător pentru sănătatea ta.

Cercetătorii de la Universitatea Westminster din Marea Britanie au făcut un studiu în acest sens. Persoanelor participante la cercetare li s-au preluat mostre de salivă de opt ori pe zi, timp de 48 de ore.

Astfel, după analizarea probelor de salivă s-a demonstrat că jumătate dintre participanții la studiu, care se trezeau dimineața înainte de ora 7:20 prezentau un nivel ridicat de cortizol (hormonul stresului). Așadar, în funcție de ora la care se trezeau, aceștia prezentau un risc mai mare de a suferi dureri de cap, probleme musculare și a avea stări de depresie.

Persoanele care se culcă mai târziu sunt mai inteligente

Potrivit unor oameni de știință, singurul avantaj al celor mai matinali este că prezintă o capacitate de a se concentra mai mare. Cu toate acestea, sunt predispuși și la o serie de probleme. Este foarte important la ce oră te ridici din pat, în este la fel de important și la ce oră te pui să dormi.

Un studiu realizat de specialiștii de la Semmelweis University a arătat că oamenii care se culcă mai târziu au un coeficient intelectual mai ridicat. Potrivit studiului, cu cât sunt mai activi noaptea, cu atât sunt mai inteligenți.

La ce oră este bine să te trezești dimineața

Profesor la Universitatea Oxford, Paul Kelly a făcut un tabel cu orele recomandate la care ar trebui să ne trezim în fiecare dimineață, în funcție de vârsta fiecăruia.

  • La 20 de ani ar fi ideal să ne trezim la ora 9:30 și să începem munca după amiază.
  • Pentru persoanele de 30 de ani, ora recomandată de Kelly pentru trezit ar fi de 8:10 dimineață. De asemenea, această categorie ar trebui să înceapă lucrul după două ore.
  • Pe de altă parte, odată cu înaintarea în vârstă, se pare că avem nevoie de mai puțin somn. Așadar, la vârsta de 40 de ani ar trebui să ne trezim la la ora 8:00, când ajungem la 50 ora la care ne trezim ar trebui să fie 7:00, la 60 – ora 6:00 ș.a.md.
La ce oră ar trebui să te trezești dimineața
La ce oră ar trebui să te trezești dimineața

Cât ar trebui să dormi

Este foarte important să știi de câte ore de somn are nevoie organismul tău. Unii dintre noi au nevoie să doarmă 7-8 ore, iar alții mai mult sau mai puțin. Deși se spune că ar trebui să dormi 8 ore, această regulă nu este chiar pentru toată lumea.

Când afli de câte ore de somn ai nevoie, îți poți face un program zilnic. Dacă te culci la aceeași oră seara și te trezești la aceeași oră dimineața, chiar și în weekend, corpul tău va fi foarte mulțumit și plin de energie.