Home » Știri » Lucruri neștiute despre Giuseppe Verdi, tatăl operei Traviata

Lucruri neștiute despre Giuseppe Verdi, tatăl operei Traviata

Ileana Mladinoiu / 02.02.2021, 16:21
Lucruri neștiute despre Giuseppe Verdi, tatăl operei Traviata

Când Giuseppe Verdi a văzut lumina zilei, opera devenise deja un gen foarte gustat de publicul de toate categoriile, grație creațiilor lui Jean-Baptiste Lully, Rameau, Handel, Mozart, Rossini, ca să menționăm doar câțiva reprezentanți ai acestui gen muzical.

Verdi este creatorul unui nou tip de operă “drama per musica”, un gen în care muzica se va supune textului și îl va urma docilă.

“Nu virtuozitatea explozivă a unui anume interpret, nu exhibarea farmecelor unei oarecare prima-done vor fi obiectivele, ci drama, povestea în sine, ideea, psihologia personajelor devin centrele de maxim interes. Verdi a schimbat total faţa operei ca gen şi a făcut-o să fie fără îndoială regina muzicii, scrie atheneum.ca

Lucruri despre tatăl operei Traviata

La 10 octombrie 1813, Giuseppe Verdi, tatăl celebrei opere Traviata, s-a născut într-un mic sat din nordul Italiei, lângă orașul Busseto, aflat sub stăpânirea napoleoniană, în ceea ce era atunci departamentul francez Taro. Familia sa conduce un han și trăiește bine, ceea ce îi permite tânărului Giuseppe Verdi să primească o educație aleasă. Împins de prietenul său Antonio Barrezzi, iubitor de muzică și prieten al tatălui lui Giuseppe, tânărul a beneficiat de pregătire muzicală foarte devreme.

Verdi ratează examenul de admitere la Conservatorul din Milano 

În timp ce obține o bursă pentru Conservatorul din Milano, Giuseppe Verdi nu convinge juriul. Stăpânirea pianului este considerată insuficientă, iar tânărul muzician incompetent. Un eșec pe care Verdi nu l-a digerat niciodată, reușind mai apoi să fie cel mai interpretat compozitor din lume, astfel încât Conservatorul din Milano se numește acum Conservatorul Giuseppe Verdi.

Verdi își pierde copiii si soția

Îndrăgostit nebunește de Margherita, fiica binefăcătorului său Antonio Barezzi, Giuseppe Verdi s-a căsătorit cu ea pe 4 mai 1836. Din această unire s-au născut doi copii, Virginia și Icilio Romano. Două drame succesive s-au abătut asupra cuplului, prin pierderea celor doi copii, unul în 1838, celălalt în 1839. Devastată de această tragedie, Margherita a murit un an mai târziu de meningită, producându-i lui Verdi o disperare profundă.

Nu mulți știu aceste lucruri despre Giuseppe Verdi
Nu mulți știu aceste lucruri despre Giuseppe Verdi

Opera Nabucco îi salvează viața lui Verdi

Pierderea familiei sale l-a făcut pe Giuseppe să se gândească la încheierea carierei de compozitor de operă. Ultima sa operă, prezentată la Teatrul Scala din Milano (5 septembrie 1840), în timp ce era în doliu, a fost un eșec.

Directorul de atunci al teatrului, Merelli, este cel care îl va ajuta să dea o nouă întorsătură carierei sale, comandându-i opera Nabucco. Prezentată pentru prima dată în 1842, pe scena din Milano, Nabucco a fost un triumf, iar cariera lui Giuseppe Verdi este lansată. Uralele nesfârșite îl readuc pe Verdi la viață, încep să-i reîncălzească inima. Plânge de bucurie cu gândul la cea care nu mai este cu el, acolo, la frumoasa Margherita, și a copiilor.

Același triumf la a doua reprezentare, apoi la următoarele, astfel încât Nabucco va ajunge la 57 în trei luni. Un record absolut și de neegalat, pentru La Scala. „Cariera mea a început cu Nabucco”, a spus el câțiva ani mai târziu.

Verdi devine simbolul patriotismului italian

Succesele vin unul după altul pentru celebrul compozitor. Lucrările sale rezonează cu contextul politic al vremii. Patriot notoriu, Verdi nu își alegea partiturile la întâmplare. În Italia, „Viva Verdi” devine o lozincă pentru susținătorii unificării țării, în sprijinul monarhiei constituționale. În spatele acestui slogan se ascunde, de fapt, acronimul regelui Vittorio Emanuele Re Di Italia.

Când a murit în 1901, potrivit ultimelor sale dorințe, înmormântarea a avut loc în privat, cu 2000 de oameni care au asistat la procesiune. O lună mai târziu, sicriul său a fost mutat în locația finală, urmărit de aproape 300.000 de oameni.

La Traviata este una dintre cele mai interpretate opere din lume de astăzi. Potrivit site-ului Operabase, între 2011 și 2016, această operă a dat naștere la 4.200 de spectacole în întreaga lume.