Home » Știri » OMS, despre AstraZeneca. Mesajul specialiștilor după ce mai multe țări din Euro au suspendat vaccinarea

OMS, despre AstraZeneca. Mesajul specialiștilor după ce mai multe țări din Euro au suspendat vaccinarea

Alexandru Cazacu / 13.03.2021, 10:05
OMS, despre AstraZeneca. Mesajul specialiștilor după ce mai multe țări din Euro au suspendat vaccinarea

Potrivit ”Le Figaro”, OMS a declarat vineri că ”nu există” niciun motiv pentru care oamenii să nu se vaccineze cu serul dezvoltat de AstraZeneca. Asta după ce imunizarea cu acest vaccin a fost suspendată în mai multe state din Uniunea Europeană, ca măsură de precauție.

OMS, despre AstraZeneca. Mesajul specialiștilor după ce mai multe țări din Euro au suspendat vaccinarea

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că ”nu există niciun motiv să nu se utilizeze” vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca, după ce vaccinarea cu acest ser a fost suspendată în mai multe state din UE.

”Ar trebui să folosim în continuare vaccinul AstraZeneca. Nu există niciun motiv ca să nu-l folosim. Orice alertă de securitate trebuie investigată. Trebuie totuși să ne asigurăm că studiem toate alertele atunci când distribuim vaccinuri și trebuie să le parcurgem, dar nu există nicio indicație de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.

Țările nordice au suspendat vaccinarea

Pe 12 martie 2021, atât Danemarca, cât și Norvegia și Islanda, au anunțat suspendarea vaccinării împotriva COVID-19 cu serul dezvoltat de AstraZeneca, ca măsură de precauție. De asemenea, bulgarii le-au urmat exemplul. Agenția Națională de Sănătate din Danemarca, fiind prima care a anunțat decizia, a cerut prudență în fața ”cazurilor grave de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate, deși în acest moment nu s-a stabilit o legătură între vaccin și aceste cheaguri”.

Totodată, la începutul săptămânii, autoritățile din Austria au decis încetarea administrării unui lot al acestui vaccin, după ce o asistentă de 49 de ani a murit, în urma unei sângerări, după câteva zile de la imunizare. Din acest punct de vedere, Margaret Harris a precizat faptul că, specialiștii OMS analizează datele despre formarea cheagurilor de sânge, însă a menționat că nu există deocamdată nicio legătură cauză-efect.

”Orice alertă de securitate trebuie investigată. Trebuie totuși să ne asigurăm că studiem toate alertele atunci când distribuim vaccinuri și trebuie să le parcurgem, dar nu există nicio indicație de a nu-l utiliza,” a adăugat Margaret Harris, potrivit Mediafax.

Mai multe țări din EU au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca
Mai multe țări din EU au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Raed Arafat, despre vaccinarea cu AstraZeneca

După ce România a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca din lotul ABV2856 , șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că Italia a luat o decizie foarte bună în acest context. De asemenea, secretarul de stat îi sfătuiește pe români să se programeze în continuare pentru imunizare.

”Fără discuție acest scandal ar putea duce la o scădere a dorinței de vaccinare, la teamă în rândul populației. Orice discuție trebuie purtată cu oameni din domeniu, care știu despre ce e vorba. Discuții care sunt nefondate, care nu folosesc date științifice și care merg pe partea emoțională, duc la îndepărtarea populației. România a luat o măsură înțeleaptă de sistare a acelui lot, până când se va pronunța și Agenția Europeană a Medicamentului. (…)

Este clar că acum nu avem suficienți oameni vaccinați ca să oprim valuri de infectări. Rolul de limitare a impactului nu-l poate avea doar o instituție, ci și cu individul – toți – suntem o echipă. În ultimele zile au fost dezinformări dure”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.