Home » Când, unde, cum » Pensii 2022. Românii care ar putea să primească pensii mai mari

Pensii 2022. Românii care ar putea să primească pensii mai mari

Balan Daniel / 15.02.2022, 11:38
Pensii 2022. Românii care ar putea să primească pensii mai mari

Vești bune pentru o categorie de pensionari din România. Pensiile acestor români ar putea crește în acest an. Se pare că decizia vine după mai multe negocieri între Ministrul Muncii și reprezentanții Comisiei Europene. Haideți să vedem care sunt pensionarii români ce ar putea să primească pensii mai mari în 2022.

Românii care ar putea să primească pensii mai mari în 2022

După cum spuneam, veștile par a fi bune cu privire la pensiile din 2022, însă doar pentru o parte din pensionarii români. Conform unor surse, doar pensiile mici ar putea crește în acest an. După mai multe negocieri cu ministrul Muncii, reprezentanții Comisiei Europene au fost de acord din acest punct de vedere.

Mai exact, după negocierile pe tema creșterii pensiilor pe care Marius Budăi le-a avut cu cei de la Comisia Europeană, din primele informații, se pare că reprezentanții Comisiei au fost de acord cu majorarea pensiilor mici. Cu toate acestea, potrivit unor surse guvernamentale, varianta ministrului Budăi ar fi alta. Adică să nu crească doar pensiile mici, ci toate pensiile în funcție de contributivitate.

Pensii 2022. Românii care ar putea să primească pensii mai mari
Pensii 2022. Cine sunt românii care ar putea să primească pensii mai mari

Blocajul cu privire la majorarea pensiilor

Nu cu mult timp în urmă, în România a existat un blocaj cu privire la creșterea pensiilor, deoarece fostul ministru al Muncii, Cristian Ghinea, și fostul cabinet au negociat ca procentul alocat pentru pensii să rămână la 9,4%, conform Antena 3.

Ei bine, problema a apărut odată cu venirea la guvernare a celor din PSD, ei dorindu-și o creștere mai mare a pensiilor. După discuțiile cu Ghinea și Guvernul de la vremea respectivă, cei de la Comisia Europeană au stabilit ca procentul din PIB alocat pentru pensii să rămână la nivelul de 9,4%, procent care include toate pensiile, chiar și cele de serviciu, a militarilor și restul pensiilor speciale.

Astfel că, în prezent, din cauza scumpirilor ce au avut loc în ultima perioadă, autoritățile sunt forțate să majoreze pensiile. Însă acest lucru nu este posibil, din pricina faptului că am rămas blocați în jurul procentului menționat. Se pare că discuții au avut loc și despre renegocierea PNRR, însă premierul Ciucă și reprezentații Guvernului au declarat că acest lucru nu se poate întâmpla mai devreme de 2023, mai transmite sursa citată.

Comisia Europeană este de acord cu majorarea pensiilor mici

Guvernul Ciucă aproba la finele lui 2021 majorarea pensiilor minime cu 25%, printr-un act normativ. Așadar, odată cu această creștere punctul de pensie ajungea la la 1.586 lei, față de 1.442 lei, cât era în 2021. Cu toate acestea, efectele actului normativ menționat se vedeau încă din prima zi a noului.

Ulterior, după mai multe calcule, ministrul Muncii spunea că cei 9% asumați în PNRR nu erau suficienți pentru a susține procesul de creștere al pensiilor. În consecință, la întâlnirea cu premierul și președintele Klaus Iohannis, Marius Budăi, propunea un proiect de renegocieri cu Comisia Europeană cu privire la modificarea procentului din PNRR. Astfel, după cum spuneam și mai sus, în proiect erau incluse nu doar pensiile mici, ci și cele pe bază de contributivitate.