Preşedintele României, Klaus Iohannis, afirmă că nu a adus niciun fel de acuzaţii Bisericii Ortodoxe Române, referitor la petiţia de modificare a Constituţiei, în aşa fel încât familia să fie declarată drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Preşedintele României, aflat la Bruxelles, a declarat doar că a atras atenţia asupra unor pericole şi că felul în care i-au fost interpretate afirmaţiile este de natură să satisfacă, probabil, anumite interese, scrie news.ro.
”Deja felul în care unii au interpretat afirmaţiile mele arată cu vârf şi îndesat nevoia de conciliere, de pace socială în România. (…) Eu nu am acuzat pe nimeni şi nici nu am intenţionat. Nu am acuzat Biserica Ortodoxă, nici Biserica Penticostală şi nici nu am avut de gând. Eu am atras atenţia asupra unor posibile pericole”, a ţinut să precizeze Klaus Iohannis cu privire la ceea ce declarase miercuri referitor la demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei, în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat.
Iohannis a menţionat că nu contestă dreptul Coaliţiei de a iniţia petiţia pentru modificarea Constituţiei, totodată, el dorind o discuţie calmă şi onestă pe această chestiune.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]”Demersul lor este legal, constituţional. Nu se poate pune aşa ceva su semnul întrebării. Discuţia s-a dus într-o direcţie în care probabil ar satisface ceva interese, dar nu-mi însuşesc asemena intepretări. Doresc o discuţie onestă, calmă”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele României, întrebat miercuri ce părere are despre demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei pentru definirea explicită a căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a subliant că este adeptul toleranţei şi că e „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.
„Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin”, a declarat Iohannis, arătându-se „adeptul toleranţei”, încrederii şi deschiderii spre celălalt.
Reacţia Patiarhiei nu a întârziat, reprezentanţii BOR replicând că demersul Coaliţiei pentru Familie nu este „o solicitare ultimativă” şi nu poate fi văzut drept o „cale a fanatismului religios” sau o dovadă de intoleranţă, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii – familia.
„Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane”, transmite Patriarhia.
Coaliţia pentru Familie i-a cerut joi preşedintelui să îşi clarifice declaraţiile referitoare la revizuirea articolului din Constituţie cu privire la familie, arătând că există riscul ca acestea să fie interpretate „ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor”.
„Solicităm aceste clarificări în condiţiile în care presa a preluat şi interpretat declaraţia dlui Preşedinte ca pe un semnal clar de opoziţie faţă de iniţiativa cetăţenească. Mai mult, presa internaţională le-a legat, într-un mod periculos, apreciem noi, de apropiata decizie a Curţii Constituţionale care se va pronunţa pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbaţi de a le fi recunoscută în România «căsătoria» încheiată într-un alt stat. Există riscul ca declaraţia de ieri a Preşedintelui României să fie interpretată, în lipsa clarificărilor, ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor, în condiţiile în care iniţiativa cetăţenească a fost sprijinită de toate cultele creştine recunoscute în România”, afirmă, într-un comunicat, Coaliţia pentru Familie.