Home » Știri » Reguli stricte pentru creșterea porcilor în gospodăriile din România. Amenzi de până la 8000 de lei în caz contrar

Reguli stricte pentru creșterea porcilor în gospodăriile din România. Amenzi de până la 8000 de lei în caz contrar

Alexandru Cazacu / 14.07.2021, 15:08
Reguli stricte pentru creșterea porcilor în gospodăriile din România. Amenzi de până la 8000 de lei în caz contrar

Se schimbă regulile pentru creșterea porcilor în gospodăriile din România. Un proiect de ordonanță de urgență prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru persoanele care nu respectă aceste reguli.

Reguli stricte pentru creșterea porcilor în gospodăriile din România

După cum spuneam mai sus, se schimbă regulile după care românii pot crește porci în gospodăriile lor. Mai exact, Autoritatea Sanitar-Veterinară din România a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă normele impuse de autorități, potrivit digi24.ro.

”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, la Digi24.

Noul act normativ prevede, printre altele, faptul că porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în locurile unde sunt ținute aceste animale trebuie să existe locuri unde se poate dezinfecta încălțămintea gospodarului.

Ioan Landoși: ”Vom ajunge să importăm toată carnea de porc”

De asemenea, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România susține că dacă nu se implementează aceste reguli clare, țara noastră va ajunge să importe toată carnea de porc. Totodată, liderul APCPR a precizat că toți crescătorii de porci trebuie să își înregistreze animalele în baza națională de date.

”Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc. Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie.

Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge. Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, a adăugat Landoși, potrivit sursei citate.

Noi reguli pentru creșterea porcilor
Reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodării

Cum trebuie crescuți porcii în gospodăriile din România

  • Crescătorii sunt obligați să respecte instrucțiunile medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți. La rândul lor, aceștia sunt obligați să îi consilieze pe crescători privind lanțul alimentar, bunăstarea și condițiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situații de urgență, precum și pentru inspecția și certificarea animalelor destinate sacrificării.
  • Totodată, OUG prevede limitarea creșterii sau achiziționării porcinelor în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană.
  • Exploatațiile noncomerciale pot cumpăra porci pentru îngrășare și sacrificare cu scopul folosirii pentru consum propriu doar de la exploatații comerciale, direct sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, cu respectarea legislației sanitar – veterinare.
  • Operatorului, fie el persoană fizică sau juridică, îi este interzis să achiziționeze porcine vii din zonele de restricții. Animalele cumpărate trebuie să fie identificate, să aibă documentele prevăzute de legislația în vigoare și trebuie ulterior înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislația în vigoare.
  • De asemenea, pentru a putea crește porci în exploatații noncomerciale respectând legea, crescătorii persoane fizice trebuie să solicite înregistrarea exploatației în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor.